Special Gewastour week 27

Impact neerslagtekort is merkbaar

6 Juli 2018 - Frank Vermeulen

De gevolgen van de droge maand zijn ook zichtbaar op de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour. De percelen waar het mogelijk is om te beregenen, staan er (naar omstandigheden) fris op. Echter, op de percelen waar niet beregend kan worden, snakt men naar water.

De impact van de droogte is merkbaar op het perceel in Scharendijke. Hier begint het gewas te bloeien, wegens droogtestress. De plant laat daarnaast de onderste bladeren vallen. Het gewas is echter nog niet uitgegroeid, en delen van het perceel staan nog niet dicht. Het nadeel hiervan is dat de zon direct op de ruggen schijnt. Anderzijds heeft plant minder loofmassa, waardoor de plant minder vocht verdampt.

Op het perceel in Escharen begint de droogte serieuze vormen aan te nemen. Het waterpeil in de bronnen daalt, en de plaatselijke waterschappen geven aan dat er voldoende water uit de Maas is. Er zal hier dus ook geen beregeningsverbod worden afgekondigd. Het gewas staat er inmiddels goed op.

In Zuid-Limburg, op het perceel in Bocholtz, heeft men minder last van de droogte. Hier is zelfs nog een etage bladeren bijgegroeid en ook de knollen zijn weer dikker geworden. Het perceel is daarbij erg vitaal. Het gewas is diepgeworteld en in de onderlaag zit voldoende vocht

Beregenen
Op het perceel in Fijnaart is deze week (week 27) voor het eerst beregend. In juni viel hier 3,6 millimeter neerslag. Er wordt per keer 25 millimeter beregend, met water uit het Hollands Diep. Er zal ook in dit gebied geen beregeningsverbod komen, wel staat er minder druk op de stroming landinwaarts. Dat komt door de lage waterstand.

Het gewas op het perceel in Hank staat er (naar omstandigheden) fris op. Het perceel oogt vitaal en er staat een mooi loofpakket op de rug. Deze week is er voor de vierde keer beregend, ongeveer 25 millimeter. Het perceel ligt in de buurt van diverse aftakkingen van het Hollands Diep en er heerst geen beregeningsverbod.Een overzicht van de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour in week 27.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden