Special Gewastour week 30

Hoge maximumtemperatuur kwelt Innovator

27 Juli 2018 - Frank Vermeulen

De hittegolf heeft ook invloed op de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour. De maximumtemperaturen lopen op tot boven de 35 graden Celsius. Hoe staan de percelen van de Gewastour erbij?

Op het perceel in Spijk is inmiddels voor de vierde keer beregend. In deze regio is nog geen beregeningsverbod ingesteld. Het loof houdt zich goed. Daar waar op dit perceel eerder bleek dat er geen sprake van was extreme hitte en droogte, is dat nu wel het geval. De maximumtemperatuur steeg op 26 juli naar 34,7 graden Celsius. 

De verschillen tussen de percelen waar wel en waar niet beregend kan worden, zijn groot. Op de percelen waar niet beregend kan worden, is het loof aan het afsterven. Dit is ook te merken op het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder. Hier kan niet beregend worden, omdat de percelen te dicht bij de zee liggen. Er is op dit perceel geen sprake van knolrui, maar de planten hebben wel veel last van de hitte. Eerder bleek al dat het verschil in potermaat duidelijk zichtbaar is. 

Beregenen in Noord-Holland
Op het perceel in Middenmeer begint het gewas inmiddels te rijpen. Begin juli bleek dat, ondanks de hitte, de planten op dit perceel niet in de stress schoten. Sindsdien is er 2 keer beregend, met ongeveer 17 millimeter per keer. Als het komend weekend droog blijft, dan zal er een derde keer beregend worden. De frisse, groene kleur is wel van het gewas af.

De gemiddelde temperatuur op dit perceel komt uit op 18,9 graden Celsius, dat is gemeten vanaf 1 juli. Dit gemiddelde is ruim 0,5 graden Celsius lager dan die van de andere percelen samen. Het gemiddelde van alle percelen tezamen ligt namelijk op 19,56 graden Celsius. De hoogst gemeten temperatuur op dit perceel is 33,6 graden Celsius. 

Hitte in Flevoland
Ook het perceel in Marknesse heeft te maken met hoge maximumtemperaturen. De afgelopen 3 dagen werd hier elke dag een temperatuur van boven de 30 graden Celsius gemeten. Ondertussen is er op dit perceel 3 keer beregend, met iedere keer 25 millimeter.

De hoogste maximumtemperatuur is tot dusver gemeten op het aardappelperceel in Biddinghuizen. Op dit perceel werd donderdag 26 juli een temperatuur gemeten van 37,5 graden Celsius. Er zal volgende week weer beregend worden op dit perceel.Een overzicht van de gewassen op de percelen die meedoen aan de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden