Special Gewastour week 33

Droogte maakt plaats voor regen

17 Augustus 2018 - Frank Vermeulen

Nadat de maand augustus droog begon, viel er rond 9 augustus wat regen. Op welke percelen van de Boerenbusiness Gewastour is de meeste regen gevallen en waar lagen de temperaturen de afgelopen dagen het hoogst?

Er is een flinke tweedeling te zien in het weer van de afgelopen 2 weken. De eerste 8 dagen van augustus kwam de gemiddelde temperatuur op alle percelen van de Gewastour namelijk boven de 20 graden Celsius uit, terwijl dat na 9 augustus geen enkele dag gelukt is. De hoogst gemeten temperatuur in de periode na 9 augustus was 19,1 graden Celsius.

Op de percelen in Fijnaart, Hank en Bocholtz werd op 7 augustus een gemiddelde temperatuur boven de 25 graden Celsius gemeten. Deze dag was dan ook veruit de warmste dag in de eerste 2 weken van augustus. De gemiddelde temperatuur over alle percelen kwam op die dag uit op 24,7 graden Celsius. De hoogste gemiddelde temperatuur werd gemeten op het perceel in Escharen.

Meeste neerslag in Noord-Holland
Het aardappelperceel met Innovators in Middenmeer ontving de meeste neerslag (ruim 65 millimeter). Daartegenover staat het perceel in Bocholtz, welke de minste neerslag ontving (25 millimeter). Het perceel in Scharendijke, dat als enige niet beregend kan worden, kreeg ruim 45 millimeter regen.

Op de percelen in de Johannes Kerkhovenpolder, Biddinghuizen en Fijnaart is de afgelopen periode 1 keer beregend, terwijl in Escharen 2 keer is beregend. In de tabel hieronder is te zien hoeveel neerslag er in de maand augustus gevallen is op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour.

(Tekst gaat verder onder de tabel)

Perceel Neerslag in millimeters (augustus)
Escharen 80,8
Biddinghuizen 72,7
Middenmeer 67,4
Johannes Kerkhovenpolder 64,5
Marknesse 63
Scharendijke 45,7
Spijk 41,5
Bocholtz 25
Fijnaart 20,6
Hank 20,1

Hoge maximum temperaturen in het zuiden
Alle percelen van de Gewastour behaalden begin augustus hoge temperaturen. Op 7 augustus werd op alle percelen een maximumtemperatuur van boven de 30 graden Celsius gemeten. Het aardappelperceel in Bocholtz heeft de hoogste maximumtemperatuur laten zien, want daar steeg de temperatuur 5 dagen boven de 30 graden Celsius uit. 

De eerste 16 dagen van de maand augustus steeg de maximumtemperatuur op de percelen in Escharen en Bocholtz 10 dagen lang boven de 25 graden Celsius uit. De maximumtemperaturen waren het laagst op 11 augustus. Op de percelen in Spijk, Middenmeer, de Johannes Kerkhovenpolder en Marknesse kwam de temperatuur toen niet boven de 20 graden Celsius uit. 

Op 11 augustus kwam de gemiddelde temperatuur van alle percelen uit op 15,75 graden Celsius. Dat is veruit de koelste dag in ruim 1,5 maand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden