Inside: Granen & Grondstof

Graanprijzen dalende na regen

21 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De tarwe- en sojabonennotering hebben fiks lager genoteerd op de CBoT in Chicago (Verenigde Staten). De oorzaak daarvan is dat er regen is gevallen in het Zuid-Amerikaanse land Argentinië en in de Amerikaanse staat Kansas. Heeft dit een blijvende invloed op de marktprijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van tarwe is aan het begin van deze week flink gedaald. Dit komt doordat er in delen van de zuidelijke Plains regen en sneeuw is gevallen. De regen zorgde ervoor dat fondsen hun contracten verkochten en dat de noteringen sterk daalden.

Te weinig neerslag
De hoeveelheid regen die gevallen is, is bij lange na niet genoeg om de schade in de gewassen te herstellen. Althans, zo is de verwachting. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) liet maandag 19 maart weten dat 55% van de tarweoogst in Kansas in een slecht tot zeer slechte staat verkeert.

Ook in andere belangrijke tarweproductiegebieden verkeert het gewas in een slechte conditie. Het wekelijkse exportcijfer van de Amerikaanse tarwe lag hoog (443.000 ton), wat de prijs toch nog iets ondersteunt.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de CBoT in Chicago daalde begin deze week scherp.

Sojabonenmarkt
De markt voor sojabonen laat ook een dalende trend zien, wegens de neerslag in Argentinië. Echter, er wordt de komende 10 dagen weer overwegend droog weer in de Argentijnse sojabonengebieden verwacht, waardoor een verbetering van de gewassen niet logisch lijkt. De notering voor sojabonen sloot gisteren (dinsdag 20 maart) op $377 per ton.

Het feit dat de Amerikaanse sojabonenexport tegenviel (491.000 ton), deed de prijs nog harder dalen. Deze tegenvallende export kwam doordat Brazilië nog sojabonen overgehouden had van vorig jaar. Dit is voordelig, want deze sojabonen bevatten meer eiwit en zijn tevens scherp geprijsd.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering voor sojabonen daalde maandag 19 maart door regen in Argentinië.

Spanningen China en VS
De sojabonenmarkt reageerde vrijwel niet op de berichten in de Chinese media, waarin staat dat de Chinese overheid importheffingen gaat instellen voor sojabonen uit de Verenigde Staten. Het USDA verwacht dat China een recordimport gaat hebben in het komende seizoen en daarnaast betwijfelen analisten of Brazilië voldoende voorraden heeft om China te voorzien.

Ook in Europa daalde de notering voor tarwe begin deze week. Dit na een sterke stijging in week 11. De notering sloot dinsdag 20 maart op €162,5 per ton. De vorst heeft niet tot grote schade geleid in de Europese gewassen, waardoor het aanbod niet verminderd is.De tarwenoteringen op de Matif in Parijs laat een wisselvallig beeld zien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden