Inside Granen & Grondstof

Wasde: prognoses verder gedaald?

10 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

Met het WASDE-rapport (dat 10 augustus gepubliceerd wordt) in het achterhoofd, houden de termijnmarkten voor granen de adem even in. De vraag is vooral of het rapport met verdere verlagingen gaat komen. Welke ontwikkelingen zien we nog meer op de markten voor tarwe, maïs en soja?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif in Parijs blijft de rally van de tarweprijs rond de €211 per ton steken en ook op de CBoT in Chicago stabiliseerde de prijs rond de $210 per ton. Echter, toch stijgen de noteringen van de fysieke markt door.

Hoewel de verwachtingen van de tarweoogst in de Verenigde Staten (VS) goed zijn, is de weersvoorspelling voor de komende 10 dagen ongunstig droog. Dit maakt dat de verwachting dat de wereldwijde tarwe- en maïsvoorraden gaan dalen (met name door problemen in Rusland, Duitsland en Australië), blijft staan. Dit zorgt ervoor dat analisten verwachten dat de prijzen voor tarwe en maïs blijven stijgen.

Verlagingen in Europa
Strategie Grains verwacht dat de oogst van zachte tarwe in de Europese Unie (EU) op 127,7 miljoen ton gaat uitkomen, tegen 141,8 miljoen ton in 2017. Hoewel de tarweopbrengsten in de (relatief gezien) kleine tarweproducerende regio’s als het Verenigd Koninkrijk (VK) uiteindelijk behoorlijk goed zijn, vallen de opbrengsten in Duitsland en Frankrijk tegen. Agreste verwacht in Frankrijk een oogst van 35,1 miljoen ton, wat 4% minder is dan vorig jaar.

19,2

miljoen

ton is de verwachting voor Duitsland

De Duitse landbouwcoöperaties ramen de oogst van wintertarwe op 19,2 miljoen ton, waar dat in 2017 nog 24 miljoen ton was. Duitse importeurs kochten deze zomer al 800.000 ton voertarwe van diverse landen rondom de Zwarte Zee.

Zwarte Zee
In het gebied rondom de Zwarte Zee worden lage opbrengsten verwacht. Uit cijfers van de Oekraïense overheid blijkt dat de tarweoogst tot op heden een opbrengst van 3,74 ton per hectare behaalde, tegen 4,1 ton in 2017. Daarmee komt de verwachting van de totale oogst uit op 24,5 miljoen ton, waar dat vorig seizoen nog 26,2 miljoen ton was.

In Rusland stijgt de tarweprijs sterk, toch blijft het land de goedkoopste aanbieder van tarwe. Rusland exporteerde in juli zo'n 3,8 miljoen ton tarwe, waar dat vorig jaar in dezelfde maand 1,4 miljoen ton was. De Russische tarweopbrengst is opnieuw verlaagd, waarmee deze uit zou komen op 68,4 miljoen ton. Afgelopen jaar werd een oogst behaald van 85,9 miljoen ton.

Maïsprijs zakt terug
De maïsprijs zakte van €200 per ton terug naar €190 per ton, wat veroorzaakt werd door positieve verwachtingen van de oogst in de belangrijke productiegebieden in de VS. In het land wordt dit seizoen, ondanks de extreme droogte en regen, de op 2 na hoogste opbrengst ooit verwacht.

Ook in Oekraïne wordt grotere maïsoogst verwacht, vergeleken met vorig jaar (+6 miljoen ton). Daarnaast is de verwachting dat de EU een recordhoge maïsimport gaat hebben. Volgens Stategie Grains komt dat voornamelijk door de lagere tarweopbrengsten.

Sojaproductie in VS
De productie van sojabonen in de VS zal waarschijnlijk een record neerzetten, zo verwachten analisten van Bloomberg. De prijzen van de sojabonen zijn wisselvallig en bewegen nu rond de €325 per ton (CBoT in Chicago).De maïsnotering zakte iets terug, na de piek van eind vorige week.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden