Nieuws Droogte 2018

Droogte in Australië wordt steeds extremer

21 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Australische boeren kampen dit jaar met de ergste droogteperiode ooit. Vooral aan de oostkust van het land is de situatie extreem. Dat kost akkerbouwers veel opbrengst, maar ook veehouders zitten met de handen in het haar.

Het is de ergste droogte ooit. In de staat New South Wales, aan de oostkust van het land, heeft het op sommige plekken sinds december 2017 niet meer geregend. De veehouders ervaren dan ook grote probleem om hun vee in leven te houden. De belangenbehartiger voor de vleessector verwacht dat het aantal slachtingen dit jaar met bijna 10% gaat stijgen. Ook in het oostelijke Queensland is het erg droog.

Voerprijzen door het dak heen
Ruwvoer is een schaars goed aan het worden in het land en wordt soms vanuit de westkust gehaald. Dat is zo’n 3.500 kilometer verderop. De prijzen voor voergraan zijn fors gestegen. Voor tarwe wordt €255 per ton betaald, gerst staat op €250 per ton en maïs op €320 per ton. Verdroogde graangewassen worden gemaaid en als hooi geoogst. De prijzen lopen op tot boven de €380 per ton, zo schrijft Farmers Weekly. Bij een gebrek aan hooi wordt er suikerriet en katoen gevoerd aan de koeien en schapen.

320

euro

per ton wordt voor maïs betaald

Analisten verwachten dat de tarweoogst 20% lager uitkomt. Dat betekent een opbrengst van 19 tot 22 miljoen ton. De nationale Australische bank rekent met 18,4 miljoen ton, tegenover 20 miljoen ton vorig jaar. Het het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) schat in dat er 22 miljoen ton geoogst wordt. In het westen van Australië is wel regen gevallen, waardoor de groeiomstandigheden goed zijn. De telersorganisatie hier verwacht een 20% hogere graanoogst, ten opzichte van 2017.

Wereldinvloed
Australië is wel wat gewend als het over droogte gaat. Tussen 2001 en 2009 was het aanhoudend droog. De economische groei ging circa 1% achteruit en veel boeren moesten gedwongen stoppen en sinds 2013 is het in bepaalde gebieden wederom aanhoudend droog. Australië is de vierde grootste tarwe-exporteur wereldwijd en voor rundvlees staat het zelfs op plek 2, na Brazilië. Droogte aan de andere kant van de wereld houdt dus ook de Europese (granen)markt bezig.

De runvleesexport nam in juli met 13% toe, maar uitvoer naar de Europese Unie (EU) daalde met 33% (bijna 40% ten opzichte van vorig jaar). Australië staat op plek 4 van de wereldranglijst als zuivelexporteur en zag het volume in juni met 5,7% toenemen. De export van kaas nam wel af.

Klimaatakkoord van tafel
Door de extreme droogte heeft premier Malcolm Turnbull het Klimaatakkoord van Parijs in de prullenmand gegooid. Hij erkent dat klimaatverandering voor meer extremen zorgt, maar moet onder druk van zijn partij stoppen met het akkoord. Zijn voorganger geloofde niet in de opwarming van de aarde, maar Turnbull tekende het akkoord wel. Zijn plannen vielen bij de achterban niet in goede aarde, waardoor hij het nu heeft gedumpt.

De Australische overheid heeft de nationale boerenbelangenbehartiger NFF €1,1 miljard aan steun beloofd, om zodoende verdroogde boeren tegemoet te komen. Ze komen in aanmerking voor eenmalige inkomenssteun van €7.600. Ook kunnen ze herfinancieringskredieten en investeringssteun aanvragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden