Een tarweopbrengst van 40 ton tot maar liefst 230 ton per hectare is mogelijk volgens onderzoekers van universiteiten in Australië, Nederland en China. Het geheim is stapelen. Het zogenoemde vertical farming. Onder ideale groeiomstandigheden met kunstlicht is op jaarbasis een opbrengst te realiseren die tot 600 keer hoger ligt dan het wereldwijde gemiddelde nu.
De gemiddelde tarweopbrengst wereldwijd ligt momenteel op een povere 3,2 ton per hectare. Er zijn uitschieters. Zo ligt de gemiddelde tarweopbrengst in Ierland op 9 ton per hectare en acteert ook Nederland in de top. In Nieuw-Zeeland werd recent nog het record van 17,4 ton per hectare gebroken. Deze opbrengsten vallen echter in het niet door de planten in een geconditioneerde omgeving te verbouwen.
5 oogsten per jaar
Vertical farming is niet nieuw en wordt ook in Nederland toegepast. We kennen de techniek vooral voor het kweken van groente en fruit. Echter, 90% van het geteelde voedsel zijn granen en aardappelen. Wereldwijd gezien komt 20% van alle calorieën en proteïnen in het menselijk dieet bij granen vandaan. Door deze in enorme pakhuizen te telen kan de productie fors worden verhoogd. Daar liggen 2 belangrijke factoren aan ten grondslag. Zo kunnen meerdere lagen van hetzelfde gewas boven elkaar worden verbouwd en zijn – in het geval van tarwe – 5 oogsten per jaar mogelijk.
Onderzoekers uit verschillende werelddelen zette tarwe op een steroïden dieet. Zo krijgen ze enorm veel kunstlicht, bij een constante temperatuur van 23 graden en met een verhoogd gehalte CO2 in de lucht. In slechts 70 dagen is het gewas oogstrijp. Het geheim zit hem vooral in het extra licht (20 uur per dag), omdat planten simpelweg niet zoveel zonlicht op kunnen vangen. Per hectare werd zo een opbrengst van 14 ton behaald. Dat is – ten opzichte van een gewoon perceel – netjes. Echter, door 5 oogsten per jaar te verbouwen komt de totale opbrengst per hectare veel hoger te liggen.
Economisch niet haalbaar
De onderzoekers hebben de proeven met tarwe op een schaal van 1 vierkante meter getest. Ze vermelden in hun artikel daarbij direct dat het telen van graan op deze manier niet economisch is, omdat de wereldwijde marktprijs daarvoor te laag is. Een extra voordeel zien zij voor het klimaat. Dankzij de gecontroleerde omgeving is fors minder water vereist en ligt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ook veel lager. In specifieke gebieden kan het daarmee wel een uitkomst bieden, zo denken de onderzoekers.
Om met zekerheid meer over de opbrengsten te kunnen zeggen, zijn eerst proeven op een grotere schaal vereist. Zo kwam in het experiment de opbrengst (omgerekend) op 75 ton per hectare, terwijl in theorie 200 ton goed mogelijk moet zijn gestapeld over 10 lagen. Onder andere door de WUR zijn deze proeven uitgevoerd. Het systeem waarbij 1 hectare tarwe 10 lagen dik wordt verbouwd vreet energie, waardoor de kosten per ton veel te hoog zijn. Zelfs wanneer louter met zonne-energie wordt gewerkt en minder licht en water toegediend blijven de kosten te hoog om het economisch mogelijk te maken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10888595/tarwe-tot-230-ton-ha-mogelijk-door-stapelen]Tarwe tot 230 ton/ha mogelijk door stapelen[/url]