Shutterstock

Nieuws Tarweopbrengst

Teler Nieuw-Zeeland breekt wereldrecord tarweoogst

8 Juli 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Een graanteler in Nieuw-Zeeland heeft het wereldrecord tarweopbrengst verbroken. Met zijn extreem goede oogst heeft hij voor de tweede opeenvolgende keer het Guinness World Records behaald.

Het nieuwe wereldrecord staat op naam van Eric Watson uit Ashburton, op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De teler wist maar liefst 17,398 ton tarwe per hectare te oogsten. Daarmee werd het vorige record van 16,791 ton per hectare ruimschoots overtroffen. Het vorige record kwam uit 2017 en stond eveneens op naam van Watson. Daarvoor was een Britse graanteler recordhouder met 16,5 ton per hectare.

Bijna twee keer zo hoog als in Nederland
De opbrengst die bij het nieuwe wereldrecord hoort, is opmerkelijk hoog. Gemiddeld komt de opbrengst van geïrrigeerde tarwe in Nieuw-Zeeland uit op 12 ton per hectare. Ter vergelijking: in Nederland werd er volgens het CBS in 2019 gemiddeld 9,6 ton per hectare aan tarwe geoogst, een recordopbrengst. Dat was namelijk 9% meer dan het jaar ervoor en ruim een ton boven het langjarig gemiddelde.

Watson is trots op zijn resultaat en ziet het als beloning voor hard werken en continu innoveren. "Zo zagen we manieren om een nog hoger rendement te behalen dan in 2017", laat hij tegenover NZ Herald weten. Die winst schrijft de teler toe aan het testen van nieuwe cultivars, het overschakelen op vloeibare stikstof en een regelmatigere monitoring van het gewas. Watson geeft aan dat zijn opbrengsten de afgelopen jaren steeds met 100 tot 200 kilo per hectare zijn toegenomen.

Gunstige omstandigheden
Het nieuwe wereldrecord werd gevestigd met het ras Kerrin. De tarwe werd in april 2019 gezaaid en op 17 februari 2020 geoogst. De klimatologische omstandigheden in Nieuw-Zeeland zijn kennelijk gunstig voor de graanteelt. Afgelopen jaar was het relatief droog in het land, maar dat hoeft geen probleem te zijn voor de graanteelt die gebaat is bij veel zonuren. Bovendien hebben de meeste boeren goede irrigatiemogelijkheden. Nieuw-Zeelands oogst jaarlijks ongeveer 400.000 ton tarwe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Kjol 8 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10888282/teler-nieuw-zeeland-breekt-wereldrecord-tarweoogst]Teler Nieuw-Zeeland breekt wereldrecord tarweoogst[/url]
17 ton tarwe, grondprijs daar max 25K, is het betere werk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden