Rijksoverheid

Nieuws Pachtbeleid

Tweede Kamer kan zich vinden in pachtbeleid

27 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

De landbouwvertegenwoordigers in de Tweede Kamer zijn het in grote lijnen eens met het nieuwe pachtbeleid van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De details kunnen het beleid echter maken of breken. Dat bleek tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

De landbouwwoordvoerders hadden lovende woorden over voor het feit dat minister Schouten het voortouw heeft genomen in de lange discussie rondom pacht. Wel waarschuwden verschillende Kamerleden de minister voor te veel 'toeters en bellen', ofwel te veel regulering.

Dit kan het, volgens Jaco Geurts (CDA), voor verpachters onaantrekkelijk maken om de grond te verpachten. Daarnaast kan het in combinatie met de vermogensrendementsheffing een gevaar opleveren, namelijk dat de verpachters afhaken en grond in de verkoop doen. Schouten is zich daar van bewust, maar constateert ook dat ze draagvlak heeft voor het beleid dat ze geschetst heeft.

Balans tussen eigenaar en gebruiker
De minister stelde dat ze voortdurend op zoek is naar de balans tussen de grondeigenaren en gebruikers. Daarin heerst volgens haar momenteel een onbalans, omdat inmiddels 90% van de pachtcontracten overgegaan is in korte liberale pacht. Dat is niet goed voor de boer en niet goed voor de bodemkwaliteit stelt ze. Daarom wil ze het tij keren.

Ze stelt dat lange pachtcontracten beter zijn voor de bodemkwaliteit. Dit omdat het in het belang van de boer is om grond goed te beheren. "Voor goed bodembeheer is zowel de hoogte van de pachtsom als de duur van het pachtcontract belangrijk", zei de minister. Goed bodembeheer is volgens de minister overigens in het publiek belang. "Goed grondbeleid, vormt een goed klimaatbeleid."

Concept wetsvoorstel nog dit jaar
Schouten wil nog dit jaar met een conceptwetsvoorstel komen. Ze beseft dat dit ambitieus is, maar wil de druk erop houden. Een belangrijk punt hierbij is hoe de pachtprijsbepaling voor de nieuw geïntroduceerde pachtvorm vormgegeven gaat worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden