Laatste kans voor Nederland

Brussel geeft fosfaatplan voordeel van de twijfel

4 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Ondanks dat de Nederlandse melkveehouderijsector drie jaar op rij de derogatievoorwaarden heeft overtreden is ‘Brussel’ bereid ons land nog één kans te bieden. Met dat nieuws kwam Staatssecretaris Martijn van Dam vrijdagavond terug uit de EU-hoofdstad. Kan de gehele sector resultaten boeken, dan is de derogatie niet in gevaar.

Vrijdag sprak Van Dam met Eurocommissaris Karmenu Vella van milieu. Diezelfde avond bracht hij zijn ministerie op de hoogte van de mening uit Brussel. Weet de melkveehouderijsector zich strikt aan het fosfaatreductieplan te houden, dan komt de derogatie niet in gevaar.

Drie jaar op rij overtrad Nederland de derogatie

Drie jaar op rij heeft Nederland de derogatie overtreden. ‘Reden genoeg voor Brussel om de derogatie in te trekken’, liet Van Dam weten. ‘Doordat ze ons nu de kans geven het fosfaatreductieplan waar te maken is een grote stap te maken. Het is aan de melkveehouders, zuivel- en veevoedersector om de fosfaatuitstoot te reduceren.’

Kan de sector resultaten laten zien, dan is het plan voor 2017 niet in gevaar. Vervolgens dienen nieuwe mogelijkheden zich volgens de Staatssecretaris aan om over 2018 en de verdere toekomst te spreken. Een definitief besluit komt pas wanneer Nederland niet langer de regels overtreedt. Daarvoor moet de veestapel krimpen, meent de Stas.

Van Dam gaat EU-commissaris Vella maandelijks informeren over de voortgang. Verschillende onderdelen van het maatregelenpakket worden extra gewaarborgd via een ministeriële regeling. Kees Romijn, LTO vakgroepvoorzitter Melkveehouderij, noemt het een onomkeerbaar punt voor de sector. ‘De Europese Commissie vindt het fosfaatreductieplan voldoende om mee te starten. De derogatie is voor 2017 niet langer een discussie wanneer de melkveestapel inkrimpt. Wordt dit bewerkstelligd, dan zitten we weer aan de onderhandelingstafel voor 2018.’ Romijn heeft zelf in Brussel tekst en uitleg gegeven over het plan. Dat nam de kritische houding van de EC niet weg. Romijn erkent dat. ‘Het blijft een enorme uitdaging.’

Aan de onderhandelingstafel werd het fosfaatreductieplan op een aantal punten gewijzigd. Zo is de melkgeldregeling geschrapt, ten gunste van de GVE-regeling. Van Dam legt de maatregel vast in een ministeriële regeling. Het reductieplan gaat louter uit van een veestapel inkrimping. Vanaf 1 maart gaat dat gebeuren. Op bedrijfsniveau moet de veestapel worden teruggebracht tot het niveau van twee juli 2015, minus vier procent. Dat staat in een brief die de Tweede Kamer vrijdagavond jl. ontving.

2.000

stoppers

moet de stoppersregeling maximaal opleveren

De uitzondering voor grondgebonden bedrijven blijft overeind. Bedrijven die hier niet aan voldoen betalen een heffing. Deze inkomsten worden gebruikt om een bonus uit te keren aan ondernemers die hun melkveestapel reduceren tot onder het niveau van de peildatum. In totaal moet de inkrimping 4 miljoen kilo fosfaatreductie opleveren.

Het maatregelenpakket kent nog twee belangrijke onderdelen, naast de GVE-reductie. Veevoerbedrijven gaan het fosforgehalte in veevoeders aanpassen en de stoppersregeling wordt op 20 februari opgesteld door RVO. Dat is althans de verwachting van de sectorpartijen. Wie dit jaar al zijn melkvee wegdoet ontvangt een premie binnen de regeling. Voor de regeling is 50 miljoen euro gereserveerd. De helft wordt vanuit de sector gefinancierd. In totaal wordt verwacht dat 1.000 tot 2.000 melkveehouders van de regeling gebruik gaan maken. Melkveehouders zijn volgens vakgroepvoorzitter Romijn echter al begonnen met inkrimping.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Mart 4 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873281/Brussel-geeft-fosfaatplan-voordeel-van-de-twijfel]Brussel geeft fosfaatplan voordeel van de twijfel[/url]
Als je uitgaat van 2000 stoppers dan betreft dit bedrijven met gemiddeld 21 melkkoeien. Dit is dus fors minder dan een gemiddeld melkveebedrijf.
Dus 2000 bedrijven is geen realistische benadering van Van Dam.
Arnold 5 Februari 2017
Zullen we aan het eind van de rit weer de conclusie kunnen trekken dat de redenering (berekeningen) niet kloppen? Wie krijgt dan de zwarte piet? Of mag die niet meer?
Abonnee
bertje6 6 Februari 2017
inleveren die koeien en dan ook de grote jongens en voor de rest niet zeuren, de mega uitbreiders blijven hier hoofdzakelijk voor verantwoordelijk
H. 6 Februari 2017
de groten hebben het kapot gemaakt en zijn nog winnaar in het geheel jammer dat een kleindere agrarier hier weer de dupe van wordt
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden