Dat verwacht Rabobank

Zuivelmarkt blijft in vierde kwartaal in balans

5 Oktober 2017 - Esther de Snoo

De zuivelmarkt blijft in het laatste kwartaal van 2017 in balans. Dit omdat vraag en aanbod in evenwicht zullen zijn. Het is mogelijk dat de melkprijs in het eerste kwartaal van 2018 daalt, omdat in Oceanië en Europa meer gemolken gaat worden. Dat schrijft de Rabobank in het donderdag verschenen 'Derde kwartaalbericht Zuivel 2017'.

Wereldwijd zal er de komende maanden meer gemolken worden, maar daar staat wel tegenover dat Zuidoost-Azië en China meer zuivelproducten zullen importeren. De Chinese melkproductie blijft dit jaar achter en de krappe voorraden slinken rap.

Tegelijkertijd groeit de consumptie van zuivelproducten. De Rabobank voorspelt een Chinese importgroei van 35% in de tweede helft van 2017, ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Productietoename kan zorgen voor prijsdaling

Prijsdaling in 2018
De extra melkproductie in Oceanië geeft naar verwachting een lichte prijsdruk, maar dat is onvoldoende om de zuivelmarkt de komende 3 maanden uit balans te brengen.

Wel waarschuwt de bank ervoor dat die productietoename in het eerste kwartaal van 2018 kan zorgen voor een prijsdaling. De Chinese melkproductie en -consumptie zal in 2018 beter op elkaar afgestemd zijn, waardoor het land minder zuivel hoeft te importeren.

Nederlandse boer melkt nauwelijks minder
In Nederland is de melkproductie in de eerste 8 maanden van 2017 zo'n 0,4% lager dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat is het gevolg van de GVE-reductieregeling, een onderdeel van het fosfaatreductieplan 2017. Die daling was groter ingeschat, maar omdat de melkprijzen vrij goed zijn, produceerden de Nederlandse melkveehouders dit jaar niet veel meer melk.

De Nederlandse melkprijs lag in de maanden juli en augustus 50% hoger dan in de zomermaanden van 2016. Rabobank voorspelt een productieniveau van circa 14 miljard kilo melk in 2017. De productie in 2018 is mogelijk stabieler en zal het niveau van 2017 niet gaan overstijgen.

De Duitsers en Fransen melkten flink minder

Europese melkproductie stijgt
Echter, de melkproductie in Ierland (+7,6%), Polen (+4,6%) en Italië (+3,3%) steeg wel. De 2 grootste melkproducerende landen, Duitsland (-2,4%) en Frankrijk (-2,2%), melken in de eerste 7 maanden van dit jaar minder dan 1 jaar geleden in dezelfde periode.

Als gevolg van de goede melkprijzen verwacht de Rabobank dat de melkproductie in Europa zal blijven groeien. In het derde kwartaal van 2017 is 1,3% meer gemolken. Voor het vierde kwartaal wordt een groei verwacht van 2,2% en in het eerste kwartaal van 2018 verwacht de bank een groei van 1,6%.

Europese verwerkers kazen meer
De Europese zuivelverwerkers hebben dit jaar meer kaas gemaakt. Het gaat om een stijging van 1% in de eerste 7 maanden van 2017, ten opzichte van dezelfde periode in 2016. De reden hiervoor zijn de goede prijzen voor kaas en wei. 

De productie van boter is dit jaar met 5,2% gedaald en de productie van magere melkpoeder daalde met 9,3%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden