Vragen aan Marc Calon

'Niet alleen uitsluiting door LTO bij fraude'

24 Januari 2018 - Esther de Snoo - 28 reacties

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, is het zat dat goedwillende boeren moeten lijden onder degenen die sjoemelen met mest of vee. Hij wil daarom frauderende leden royeren als lid van LTO Nederland. Echter, andere sectorpartijen moeten dan wel zijn voorbeeld volgen. "Het heeft geen zin als LTO de enige partij is die frauderende boeren weert."

De afgelopen maanden is de landbouwsector in een negatief daglicht gezet. Dit door varkenshouders die sjoemelen met mest en melkveehouders die frauderen met de registratie van hun vee. Calon wil nu schoon schip maken. 

Hoe wilt u schoon schip maken?
"Boeren die willens en wetens de regels overtreden en lid zijn van LTO Nederland komen in aanmerking om geroyeerd te worden. De goedwillende boeren zijn het zat om te lijden onder diegenen die zich bewust niet aan de regels houden. Ik krijg daar veel telefoontjes over."

Dergelijke leden passen daar niet bij

Om wat voor vergrijp moet het gaan?
"Het gaat niet om de kleine knoeiers of de boeren die een kleine misstap hebben begaan. Iedereen kan een fout maken. Ik maak ook fouten. Het gaat om de boeren die strafrechtelijk vervolgd zijn en waarbij die vervolging tot een veroordeling hebben geleid. We willen een betrouwbare partner zijn voor de overheid en daar passen dergelijke leden niet bij."

Heeft u hier al over gesproken binnen LTO Nederland?
"We zijn hier met elkaar over in gesprek. Niet alleen binnen LTO Nederland, maar ook met andere sectorpartners zoals de Rabobank, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en andere grote afnemers en toeleveranciers van boeren. Overigens is het niet helemaal nieuw. In het verleden heeft de ZLTO al eens leden geroyeerd vanwege misstanden."

Welke rol hebben de sectorpartners in fraudekwesties?
"Het heeft geen zin als LTO Nederland de enige partij is die frauderende boeren weert. Zuivelcoöperaties en banken hebben net zo goed een rol hierin. Denk hierbij aan het niet meer ophalen van de melk bij boeren die bewust de regels hebben overtreden of het stop zetten van de financiering. We zijn hierover met elkaar in gesprek."

Op welke termijn verwacht u duidelijk hierover?
"Het aanpakken van leden is complexer dan het misschien lijkt. Voorop staat dat we netjes met onze leden willen omgaan. We werken aan een procedure hoe om te gaan met frauderende leden en waar we de grens trekken. Daarop moeten de statuten mogelijk worden aangepast. Dit gaat nog maanden in beslag nemen. We moeten een betrouwbare sector zijn. Daar gaat het om."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
petatje 24 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877330/niet-alleen-uitsluiting-door-lto-bij-fraude][/url]
Wat lees ik nu?! LTO wil een betrouwbare partner voor de overheid zijn?
En de leden mogen dat bekostigen? Ik zou eens eerst voorop zetten dat LTO voor de belangen van de leden staat! Of de overheid daar blij mee is komt ver daarna pas!!! Niet met het gezicht naar de overheid en met je rug naar de leden!!!
Feestende Boer 24 Januari 2018
Wie een kuil graaft voor een ander....

Wil de laatste boer die het lidmaatschap opzegt niet vergeten het licht uit te doen?

Beste mevrouw Schouten,
Ga in gesprek met de sector en niet met een echoput van het ministerie (LTO)
petatje 24 Januari 2018
Bij de sollicitatieprocedure voor een nieuwe voorzitter heeft de selectiecommissie vergeten te vragen of de kandidaat bereid was om voor de leden de barricaden op te gaan. Tja en nu trekt een ambtenaar de kar? Nou ja, hij trekt eraan zoals het een ambtenaar betaamt.
GJB 24 Januari 2018
hier wordt gesuggereerd dat varkenshouders alleen met mest frauderen er zijn meer partijen bij betrokken. denk aan handelaren en andere sectoren. alleen de veehouderij deed net of zij beter waren, maar nu blijkt dat zij dit ook doen en niet op kleine schaal als de cijfers waar zijn. overal waar het om geld gaat wordt gefraudeerd. er zijn hier helaas heel wat mensen met boter op hun hoofd
hans 25 Januari 2018
Petatje, je weet toch ook wel dat de LTO voor een groot deel bekostigd, dus in stand gehouden wordt door de overheid. De LTO is het doorgeefluik van nieuwe regels, en bestaat vooral door die nieuwe regels in zgn. ledenbijeenkomsten aan de leden, boeren, uit te leggen en te implimenteren. Door de overheid duur uitbesteedde werkzaamheden verrichten. En die leden, och, ze horen erbij ...
Jos 25 Januari 2018
Feitelijk moet ik Calon/LTO gelijk geven . Maar ook hun hebben redelijke fouten gemaakt ,denk maar hoe er ingespeeld is op het beëindigen van de melkqotum.ook hun zijn te gretig geweest. voor de toekomst wil ik de boeren behouden op de nog misstappen die nog gemaakt gaan worden. Het hoort blijkbaar bij het leven. De kunst is hoe je hier met zo weinig mogelijke kleerscheuren uit komt.
ae 25 Januari 2018
Door gewoon te doen en niet te paniekerig te handelen, kom je er wel door heen. Dat er gefraudeerd wordt met cijfers dat wist een klein kind nog wel. En ander ding wat nog naar voren komt is de melk dat boeren zelf verkazen of een melktap. Als de produktie op papier laag is dan hoef je geen fosfaatrechten voor te tellen. Vroeger noemde we dat consumentenquotum. Kortom er zijn nog zoveel gaten in het systeem. Ben benieuwd wat het volgende gaat worden.
petstje 25 Januari 2018
hans schreef:
Petatje, je weet toch ook wel dat de LTO voor een groot deel bekostigd, dus in stand gehouden wordt door de overheid. De LTO is het doorgeefluik van nieuwe regels, en bestaat vooral door die nieuwe regels in zgn. ledenbijeenkomsten aan de leden, boeren, uit te leggen en te implimenteren. Door de overheid duur uitbesteedde werkzaamheden verrichten. En die leden, och, ze horen erbij ...

Hans dat van dat doorgeefluik van overheidsbeleid dat ben ik met je eens. Dat zijn ze geworden omdat ze niet meer de boerenledenbelangen in hun doelen hebben en durven uitdragen. De bestuurders zitten te slapen terwijl hun werknemers/lobbyisten de sector verkwanselen. Deze mensen zeggen uit hun functie nooit nee in een overleg met ambtenaren, dat ligt hun niet en ze verdienen er geen euro meer of minder om!
Maar dit weggeven 0n belangen wordt wel degelijk door de boerenleden betaald.
Lto beweert nog steeds voor de buhne dat 70 procent van de boeren lid is. Nou bij mij in de omgeving, weet ik vanuit de orga nisatie van een aantal activiteiten, is het nog geen 40% meer. En het wordt vanzelf minder als het hoofdbestuur niet eens duidelijke doelen gaat stellen in het verdedigen van de ledenbelangen en het duidelijk aan de kaak stellen van de ambtelijke miskleunen en gechargeerde cijfers waarmee de sector in daaruitvoortvloeiende regels ernstig onrecht wordt aangedaan!
Op deze manier heeft LTO tenslotte geen recht van spreken meer met de overheid omdat ze een minderheid van de praktiserende agrarische bedrijven vertegenwoordigt. Dus alle belang voor alle bestuurders om vol aan de bak te gaan en primair agrarische belangen te verdedigen in woord en daad. Opstaan tegen bedreigingen verenigt mensen, dat zou LTO toch moeten weten! De enige manier om leden te behouden en terug te krijgen is eens een vuist maken!
hans 25 Januari 2018
Petatje, doet LTO niet hetzelfde als haar boerenleden? LTO zegt van en voor haar leden te bestaan, maar om haar bestaansrecht te behouden is men afhankelijk van de overheid en schikt men zich naar alles wat die verlangt. De boeren die zeggen van en voor hun boerderij te leven, maar in werkelijkheid volledig afhankelijk zijn van de overheid, bedrijfstoeslagrechten en subsidies, en alles doet wat die verlangt. Beiden zijn het er vaak niet mee eens, maar hebben geen keuze meer. Dit openlijk communiceren en accepteren door beide partijen zou een helderder beeld van de situatie geven.
hans 25 Januari 2018
De boer van nu is een moderne ambtenaar. Zijn inkomen wordt door de overheid betaald, zijn vruchten dienen ter verrijking van land en multinationals. De boer is voor de overheid een tweede Gronings gasveld, overheid en multinationals nemen de baten, maar de lasten zijn voor de gewone mensen.
surrogaat 25 Januari 2018
waarom voelt lto zich aangesproken?
sandalen 25 Januari 2018
als lto sjoemelende veehouders royeert ;blijven er dan onschendbare leden en bestuur in de club?
is dit echt beleid?
er is een nieuwe en duurdame naam voor zo,n club ,,lto utpica".
jpkievit 25 Januari 2018
Lto bestuurders doen 100% hun best om het bessteresultaat te bereiken in een zeer dicht bevolkt land dan is het ontercht om ze zakken vullers te noemen de beste stuurlui staan aan wal zonder lto is er geen agrarische sector meer
peter 25 Januari 2018
Door wanbeleid van de overheid en LTO moesten er in 2017 160.000koeien geslacht worden!!!,,,als boeren tweeling kalveren dubbel hebben opgegeven om het extra slachten van koeien te voorkomen vindt ik dit als dierenliefhebber een goede zaak!!

Dan had de overheid,LTO, NZO en de rest van de mee etende club. een sluitend fosfaat programma in 2014 moeten presenteren!!!!
pruikenmaker 25 Januari 2018
De veehouderij had allang grondgebonden moeten
zijn net als de rest van Europa.
I.p.v. hebben we kippenrechten, varkensrechten en fosfaatrechten gekregen en maakt men oorlog onderling.
Vroeg of laat krijg je de rekening daarvoor gepresenteerd en die tijd lijkt nu aangebroken.
petatje 25 Januari 2018
jpkievit schreef:
Lto bestuurders doen 100% hun best om het bessteresultaat te bereiken in een zeer dicht bevolkt land dan is het ontercht om ze zakken vullers te noemen de beste stuurlui staan aan wal zonder lto is er geen agrarische sector meer

Beste Mijnheer Kievit, ik doe het al een aantal jaren zonder lidmaatschap omdat ik enkele malen tijdens mijn lidmaatschap heb mogen ervaren dat de organisatie mij alleen liet staan bij geschillen met overheidsinstanties. Deze lieten ze mij mooi zelf oplossen omdat ze zelf bang waren voor hun goede relatie met die overheden! Het is me prima gelukt om de zaken zonder hen te regelen en heb hen dus ook niet meer nodig om mijn belangen te behartigen. De achtergrond van mijn vertrek is bij een aantal bestuurders zeer wel bekend. Meer indien men de schouders ophaalt als hun lobbyisten afhaken en de leden zelf de hete kolen uit het vuur laten halen dan houdt het voor mij o.
peter 25 Januari 2018
1sinds lto ploeg verbod mede heeft ingevoerd (ten gunste van chemie industrie en landbouwmachine lobby).
2 verplicht mest injecteren en uit rijden periode steeds krapper terwijl de boer in de rest van Europa hier heel andere aanwend technieken en periodes heeft. (ketsen beter voor bodemleven en uitspoeling) zijn win NIET meer lid van deze club.
3Steeds meer regels,
wetten,verplichtingen en kostprijs
verhogingen goedkeurt, hebben we
besloten het lidmaatschap te
beëindigen!

Wij zijn overgestapt naar netwerk Grondig en bevalt goed!!
grensboertje 25 Januari 2018
haha, geen lid meer zijn van LTO wordt gezien als straf, ik zie het als een gunst! De laatste 40 jaar hebben ze weinig goeds gedaan voor de sector. Jammer dat de overheid hen nog steeds als vertegenwoordiger van onze sector ziet. Hoe groot is het % dat LTO vertegenwoordigd nog? Niet in leden maar in productieeenheden. De slapers blijven wel lid, de ondernemers zijn al lang weg bij LTO....
Abonnee
Dirk 25 Januari 2018
Er wordt hier inderdaad af en toe een partij kletspraat neergekalkt waarvan je soms zowat een gevoel van plaatsvervangende schaamte bekruipt.
Het zij zo.
annelies 25 Januari 2018
in deze buurt komt lto alleen op voor de akkerbouw en de glastuinbouw
alle veehouderij sectoren kunnen wat hun betreft gewoon verrekken , ze vergeten dat dieren levende wezens zijn , dan is een koeienmoord plan nooit goed te praten maar dat kan zowel lto alsook de overheid schijnbaar niets schelen
peter 25 Januari 2018
Ja Dirk je zegt het goed. Al die NVWa ers die de extra pot van 20 miljoen moeten leeg eten en de rest die extern mee eet. Eerst bij de fipronil kippen (strengere normen in nederland ,dan in de rest van europa. vervolgens met de mestfraude en nu met IR. Het geld moet op en de gekozen richting komt de politiek goed uit. indien derogatie niet doorgaat 2de ronde melkvee saneren en de klimaat doelen 2030 van Parijs zijn voor Nederland gehaald. Kiezers blij dat het niet van hun beurs afmoet!! That's Life
Jl 25 Januari 2018
Lto laat leden die in de tang zijn genomen door Rabo,Interpolis en NVAE de eigen taxateursvereniging van Interpolis ook gewoon barsten.Raboleden die te veel weten worden gewoon monddood gemaakt.Denk aan oud bestuurder en Zlto voorman die gewoon zegt geen oude koeien uit de sloot halen.Lto moest zich schamen.
Jan 26 Januari 2018
Pruikenmaker, je hebt helemaal gelijk, als de veehouderij veel eerder had ingezet op duurzaam, lees 'grondgebonden', dan had ons dat heel wat regels en dus ook fraude bespaard. Nu staan we er weer 'mooi' op bij de rest van de samenleving. Maar laten we nuchter blijven, boeren zijn ook mensen en waar mensen zijn in combinatie met regels, daar is ook fraude. Nu is het aan de overheid om deze fraude hard aan te pakken.
Abonnee
de Boer 26 Januari 2018
Iemand die fraudeert heeft geen recht van spreken.
Regels zijn er niet om te overtreden lijkt mij ook al zijn ze nog zo onredelijk...
petatje 26 Januari 2018
de Boer schreef:
Iemand die fraudeert heeft geen recht van spreken.
Regels zijn er niet om te overtreden lijkt mij ook al zijn ze nog zo onredelijk...

Regels overtreden hoort niet.
Onredelijke regels opleggen hoort net zo min!
Een overheid die dat niet begrijpt roept anarchie op.
hans 26 Januari 2018
Onredelijke regels ?? Ik ken heel wat regels in Nederland die veel onredelijker zijn dan de vee- en mestregels, en al veel langer bestaa, en voor iedereen gelden. Maar anarchie? Zelfs bij verkiezingen verandert er niets, dus men pikt het! Boeren, schei nou uit te klagen, en overtreders aanpakken.
Harmsen 26 Januari 2018
Calon is een ongeleid projectiel en PvdA'er. Onbegrijpelijk dat LTO na een échte boeren voorman zo'n opportunist heeft benoemd. Zie de Agro lijst, LTO heeft flink aan invloed ingeboet met de aanstelling van Calon.
Gerrit 26 Januari 2018
l.t.o royeert niemand
ze mogen binnenkort uit gaan leggen waarom ze deze kwatspraat niet zijn nagekomen.
Bas 28 Januari 2018
Natuurlijk wordt niemand geroyeerd.hoe wil je anders dan minister worden zonder achterban?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden