Nieuws Fosfaatwetgeving

Bio-melkveehouderij eist antwoord van Schouten

29 Mei 2018 - Wouter Baan - 17 reacties

Biologische melkveehouders voelen zich genegeerd door minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De biologische melkveehouderij eist vrijstelling van de fosfaatrechten voor de latente ruimte, een zogenaamd negatief fosfaatoverschot. Echter, dat verzoek is tot op heden niet beantwoord.

Van de ongeveer 18.000 melkveebedrijven in Nederland zijn er circa 450 biologisch gecertificeerd. Deze groep zinspeelt al langer op een vrijstelling van fosfaatrechten voor de latente ruimte. De motivatie is dat de bio-melkveehouderij zichzelf niet als de veroorzaker ziet van het fosfaatoverschot. Ook hebben biologische melkveehouders niks aan derogatie, omdat een biologische boer sowieso niet meer dan 170 kilo stikstof per hectare mag uitrijden.

Ook claimt de bio-melkveehouderij voorop te lopen met thema’s als: circulaire landbouw, dierwelzijn en natuur inclusief. Volgens Sybrand Bouma, melkveehouder in Grouw (Friesland) en woordvoerder namens de biologische sector, zou dat niet afgeremd moeten worden door de fosfaatwetgeving.

Schouten antwoord niet
Om hun standpunten kracht bij te zetten, hebben de biologische melkveehouders zich verenigd in de zogeheten SOS-groep. De groep heeft een rechtstreeks verzoek ingediend bij Schouten voor vrijstelling van de latente ruime. De aanschaf van fosfaatrechten zou namelijk voor een aantal biologische melkveehouders een faillissement betekenen. Bouma schat in dat zo’n 15 melkveehouders momenteel in financieel zwaar vaarwater zitten. "Het gaat met name om de melkveehouders die rond de peildatum (2 juli 2015) zijn omgeschakeld."

Er is sprake van een biologische mesttekort

Het vrijstellingsverzoek, wat de SOS-groep dit voorjaar heeft ingediend, heeft Schouten tot nu toe niet direct beantwoord. Wel heeft Schouten in de Kamerbrief van 16 mei laten weten dat er geen uitzondering komt voor de biologische melkveehouderij. Dat Schouten het verzoek 'indirect' heeft beantwoord, steekt de SOS-groep. Eens te meer omdat de Milieuafdeling van de Europese Commissie in Brussel (dezelfde commissie die derogatie heeft verleend) wel een voorstander is van een uitzondering voor biologische melkveehouders.

Biologisch mesttekort
Volgens Bouma ondervinden ook biologische akkerbouwers de gevolgen van het fosfaatreductieplan. Door de geslonken biologische melkveestapel is er nu minder biologische mest voorhanden; er is zelfs sprake van een tekort. Dit toont de scheiding tussen de gangbare- en de biologische mestmarkt, want er is dit voorjaar juist sprake van een overaanbod van gangbare (varkens)mest.

Ook Bouma heeft een mesttekort. Op basis van de peildatum heeft hij fosfaatrechten toebedeeld gekregen voor circa 130 koeien; qua grond zou hij nog met 40 koeien kunnen groeien. Voor andere biologische melkveehouders gelden vergelijkbare situaties. Volgens Bouma slokt een vrijstelling voor fosfaatrechten voor de latente ruimte, over het geheel genomen, niet veel fosfaatruimte op. "Wij willen dat graag aan de minister duidelijk maken."

Gang naar rechter
De SOS-groep claimt dat het juridisch rechtvaardig is om biologische melkveehouders vrij te stellen van het fosfaatplan. Dit omdat zij als een groep af te bakenen zijn door de zogeheten SKAL-certificering. Wanneer een reactie van Schouten op korte termijn uitblijft, maakt de SOS-groep mogelijk een gang naar de rechter. Ook zinspeelt de groep op publiekcampagnes, wanneer zij niet gehoord worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
Bert 29 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878694/bio-melkveehouderij-eist-antwoord-van-schouten][/url]
Waarom hiervoor een uitzondering?
Schijten deze koeien niet?
Als zij wel een uitzondering zijn dan ook geen rechten op naam zodat ze ook niet verhandeld kunnen worden!
tem 29 Mei 2018
ben knelgeval ten gunste van de derogatie , maar nog nooit aan derogatie mee gedaan .erg onrecht vaardig.
Piet 29 Mei 2018
BIO boeren moeten niet zeuren! Iedereen zit in het zelfde schuitje. De plus op hun (melk)prijs is te danken aan de gangbare landbouw. Het feit dat ze min of meer een afgeschermde markt hebben gecreëerd betekend dat vraag en aanbod op elkaar is afgestemd.
Biologisch is niet de oplossing". Stel, we beslissen vandaag dat heel agrarisch Nederland biologisch gaat produceren, dan gaat "morgen" de prijs omlaag van het biologische product. En wel om de dood eenvoudige redenen dat er geen concurrentie meer is. Ik ben niet tegen biologisch (het is een innovatieve sector) maar ben wel realistisch. Biologisch is een niche markt. Letterkijk enkel procenten van de totale Nederlandse productie. De consument eist een keuze van verschillende producten in het schap van de supermarkt. We zijn als totale sector onderdeel van een economisch systeem. De basis van dit systeem is concurrentie zodat de prijs laag kan blijven. De supermarkt is een beurs genoteerd bedrijf die zijn aandeelhouders heeft. Die op hun beurt een winstgevend bedrijf eist. Het kunnen maken van een keuze in het schap leid dus tot concurrentie van de producenten die de schappen moeten vullen. Dit is de basis van ons huidige economisch systeem die daarmee ook de welvaart heeft gebracht waar onze economie elke dag van profiteert.
Bertus Buizer 29 Mei 2018
Biologische melkveehouders hebben geen deel aan het fosfaatoverschot en hebben ook geen belang bij de derogatie, waarvan de fosfaatwetgeving mede een uitvloeisel is. Zij zijn nota bene de voorlopers in de noodzakelijke omslag naar ecologisch verantwoorde landbouw. Vrijstelling van de fosfaatrechten voor de latente ruimte is dan ook niet teveel gevraagd.

Deze problematiek illustreert maar weer hoe belangrijk het is dat de regelgeving de voorlopers in de ontwikkeling naar duurzame landbouw niet belemmert, maar juist maatwerk wordt.

Verschuilen achter Europese regels kan hier niet.
Boer harms 29 Mei 2018
Helemaal eens met Piet. Als er een tekort aan biologische mest is moeten er meer biologische varkensboeren komen dan is dat argument ook opgelost. Als je voor vrijstelling gaat voor bedrijven die geen derogatie aanvragen moet je daar extensieve gangbare boeren ook onder laten vallen want die hebben ook niets aan derogatie als ze een hoop onbenutte latente ruimte hebben.Of je het stempeltje biologisch hebt hoeft geen verschil te maken.
Sens 29 Mei 2018
Wij hebben melkvee en vleesvee en zijn grondgebonden en we weten tot op heden nog steeds niet hoeveel fosfaatrechten we hebben. Alles geprobeerd...bij RVO...bij 2e kamerleden...bij Schouten en tot op heden rijden wij hier nog steeds in een auto zonder snelheidsmeter op de snelweg....NIEMAND THUIS! Schandalig!!!!
Hans 29 Mei 2018
Ik waardeer de biologische sector zeer.
Zij maken geen gebruik van derogatie, houden wat minder koeien per ha en beuren meer voor de melk.
Ze zijn grondgebonden en hoeven dus ook meestal geen mest af te voeren.
Deze grondgebondenheid bracht ook met zich mee dat ze geen fosfaatrechten in hoeven te leveren.
Er zijn vele niet-biologische collega's die dat wel moeten.
We gaan toch de slachtofferrol niet opeisen van je eigen keuze?
WILLEPY 29 Mei 2018
ik ben het helemaal eens met Hans
melkstel 29 Mei 2018
de biologische melkprijs is toch altijd goed geweest, waarom dan nog zeuren om fosfaatrechten? Er is toch niemand die het de bioboeren verbiedt om rechten te kopen!
peter 29 Mei 2018
als je géén voordeel van derogatie hebt waarom dan wel de NADELEN?
Vleesboer 29 Mei 2018
Fosfaat rechten zijn uitgevonden voor de banken en de makelaars en adviseurs. Het is allemaal luchthandel. En het geld verdwijnt uit de sector. Het is een zeer slecht doordacht systeem door onkundige mensen bedacht. Eenmaal ingevoerd is er geen weg meer terug en de problemen zijn voor een hele grote groep erg nadelig, als je kijkt waar het zogenaamde plafond op gebaseerd is. Dan zou de graasdier sector toch grondgebonden moeten zijn.
Bert 29 Mei 2018
Fosfaatrecht, de naam zegt het al, een recht om te mogen produceren.
Dat geldt ook voor biologisch.
Bert 29 Mei 2018
Laat iedereen zelf weten of je voor biologisch of gangbaar gaat en je zult zien dat de huidige biologische boeren schreeuwen om de markt af te schermen, dus hou een keer op met klagen,zo niet STOP er snel mee.
jos 30 Mei 2018
Ben wel geen B .O. melkveehouder maar ik begrijp hun wel.
Abonnee
Pietje Bio 30 Mei 2018
De wens van de bioboeren bewijst nog maar eens dat het fosfaatreductieplan niet doordacht is ingevoerd
Abonnee
melkvee 30 Mei 2018
Wat een kolder, alsof er niet genoeg gangbare melkvee boeren zijn die ook voldoende grond onder hun bedrijf hebben, en de extra stikstof ruimte die sommigen hebben door de derogatie wordt ten volle benut om 6 snedes eiwitrijk gras te winnen en er voedzame melk van te maken.
Als de bio groep met dit slachtoffer gedrag zijn zin krijgt (wat best zou kunnen, aangezien de bio lobbie sterk is) is het hek van de dam!!
Juist de groep bio boeren is ook behoorlijk gegroeid in aantal dieren, helemaal als je de hoeveelheid mest afzet tegen de hoeveelheid melk.
Ans 31 Mei 2018
Veel gekker. De biologische akkerbouw onvangt juist veel bio koeienmest. En de bio varkensboeren kunnen hun mest niet kwijt. Hebben een groot probleem. De mest gaat niet weg. Hoezo kringloop.
Ans 31 Mei 2018
De bio mengvoer fabrieken verkopen meer koeien brokken dan bio varkens brokken. Omdat de bio melk €0,50 opbrengt. Wordt zo de productie opgevoerd. En zo hebben ze mest te veel. En hebben de bio varkens boeren volle putten en ook een groot overschot.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden