Shutterstock

Inside Melk

Prijs fosfaatrechten opnieuw lager

10 Oktober 2018 - Wouter Baan

De prijs van fosfaatrechten daalt deze week voor de tweede week op rij. Wat is hier de oorzaak van?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren laten steeds vaker weten dat melkveehouders meer koeien naar de slacht brengen om zo de fosfaatproductie terug te schroeven. Dit wijzen ook de slachtcijfers uit. Daarnaast schijnt het financieren van de fosfaatrechten nog niet altijd mee te vallen. De verwachting is dat de prijs op korte termijn blijft dalen.

Nog dagelijks gefinancierd  
"De gestegen prijzen maken het financieren er niet gemakkelijker op", zo vertelt Marijn Dekkers, sectorspecialist Melkveehouderij bij Rabobank. Volgens Dekkers hebben relatief veel ondernemers al geschakeld, maar er is ook een groep die nog actie moet ondernemen. "Voor die bedrijven begint de tijd te dringen." Mede omdat een financieringsaanvraag doorgaans enkele weken in beslag neemt.

Dekkers laat daarnaast weten dat Rabobank nog dagelijks fosfaatrechten financiert. Tegelijkertijd worden er ook verzoeken afgewezen, omdat de risico’s voor sommige bedrijven te groot zijn. "We weten immers niet of de fosfaatrechten hun waarde behouden. Soms is het verstandiger om melkvee af te voeren, dan om te dure rechten aan te kopen."

Dekkers heeft de indruk dat het ruimere aanbod van fosfaatrechten ook door extra stoppers kan komen, die als gevolg van de hoge prijzen nu de knoop doorhakken. Desondanks voorziet hij op de korte termijn geen grote prijsdaling. "Tot het eind van dit jaar blijft de koopdruk waarschijnlijk groot."

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden