Shutterstock

Nieuws CBS

Waar sturen de meeste boeren de koeien de wei in?

19 Maart 2019 - Eric de Lijster - 3 reacties

Nu de lente in aantocht is, staat bij menig melkveebedrijf de start van het weideseizoen alweer voor de deur. Het aantal gemeenten waarin melkveebedrijven alle melkkoeien de wei in sturen, stijgt jaarlijks. In 2017 voerden binnen 43 gemeenten de melkveebedrijven volledige weidegang.

Het bovenstaande blijkt uit een ranglijst die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft opgemaakt uit de Landbouwtelling van 2018. Enkele jaren eerder hadden 29 gemeenten een score van 100% voor inwonende melkkoeien die in de wei liepen. Over 2017 voerde 78% van de ruim 16.800 melkveebedrijven in Nederland weidegang. Dit had als resultaat dat 68% van de ruim 1,62 miljoen melkkoeien in het voorjaar en de zomer van 2017 in de wei liep.

Koggenland
De gemeente met de meeste melkveebedrijven en melkkoeien met 100% weidegang is Koggenland (Noord-Holland). De 79 melkveebedrijven in de gemeentegrenzen stuurden daar over 2017 alle 6.539 melkkoeien de wei in. Koggenland wordt op gepaste afstand gevolgd door het eveneens Noord-Hollandse Wormerland en het Utrechtse Leerdam.

Daarnaast is er een handjevol gemeenten waar slechts 1 melkveebedrijf volledig weidegang moet voeren om een score van 100% te halen. Dat zijn onder meer Alkmaar, Lansingerland, Middelburg, Texel en Leiderdorp. Een hele rij gemeenten in de staart van de ranglijst herbergen slechts enkele bedrijven met melkkoeien en worden daardoor uit oogpunt van privacy niet meegenomen in dit overzicht.

Kijk hier om de ranglijst te bekijken, en check waar jouw gemeente staat.
Bekijk hier de uiteenzetting van het CBS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Elka 20 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881727/waar-sturen-de-meeste-boeren-de-koeien-de-wei-in]Waar sturen de meeste boeren de koeien de wei in?[/url]
ALLEMAAL gemeenten in het westen van het land, daar waar het oppervlaktewater het meest vervuild is.
Elka 20 Maart 2019
Dit zal niet aan de koeien liggen, maar aan de burgers.
J castelijn 20 Maart 2019
Makkelijk de boeren over al de schuld van geven kijk eens naar de heilige koe op de weg dat is lekker incasseren voor de overheid en de belastingdienst
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden