Shutterstock

Nieuws Handelsoorlog

Einde staaloorlog opsteker voor Amerikaanse melkers

20 Mei 2019 - Wouter Baan

De melkveehouders in de Verenigde Staten halen opgelucht adem. Dit omdat de staaloorlog, die het land maandenlang uitvocht met Canada en Mexico, is bijgelegd. De kans is dan ook groot dat de importheffingen op zuivel daarmee ook vervallen. 

De Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium uit Mexico en Canada zijn eind vorige week ingetrokken, wat betekent dat de 2 landen weer onbelast staal richting de Verenigde Staten kunnen exporteren. De tarieven werden vorig voorjaar door de Amerikaanse president Donald Trump ingevoerd om zodoende de Amerikaanse staalindustrie te ondersteunen.

Canada en Mexico kwamen toentertijd met vergeldingsacties door een importheffing in te voeren op Amerikaanse zuivelproducten. De maatregel raakte de Amerikaanse zuivelexport hard, want beide landen behoren tot de belangrijkste afzetmarkten. Zo importeerde Mexico over 2018 voor $1,4 miljard aan Amerikaanse zuivelproducten, vooral kaas. De Amerikaanse kaasexport naar Mexico lag in het eerste kwartaal van 2019 door de handelstarieven 10% achter op vorig jaar (22.000 ton).

Nieuws handelsverdrag op komst 
Het nieuws dat de staaloorlog met Canada en Mexico is gestaakt, is ook voor de Amerikaanse melkveehouders welkom nieuws. Zij worden nu al maanden geconfronteerd met lage melkprijzen. De belangbehartigers van melkveehouders hebben dan ook verheugd gereageerd. De verwachting is nu dat die landen de importheffingen op Amerikaanse zuivelproducten intrekken.

Nu de kou uit de lucht lijkt, neemt de kans toe dat het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico (USMCA) tevens spoedig vorm krijgt. Dit verdrag is de opvolger van NAFTA. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden