Nieuws G7-top

Amerikaanse burenruzie over zuivel

11 Juni 2018 - Wouter Baan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft hard uitgehaald naar de Canadese premier Justin Trudeau. Volgens Trump moet hij zich niet bemoeien met de importheffingen op staal en aluminium, gezien Canada de Amerikaanse zuivelexport met maar liefst 270% belast.

In de Canadese provincie Quebec vond afgelopen weekend de G7-top plaats. De Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium uit onder meer Canada, Mexico, China en de Europese Unie (EU) was het meest beladen onderwerp, al had Trump voor aanvang al aangegeven dat hij vast zou houden aan zijn beleid. Tijdens de slotverklaring uitte Trudeau zijn ongenoegen naar Trump en zei dat Canada niet over zich heen laat lopen in de handelsoorlog.

De uitlatingen van Trudeau werden ook gesteund door de andere wereldleiders, zoals: Theresa May (Groot-Brittannië), Angela Merkel (Duitsland) en Donald Tusk (EU).

Heffing van 270%
Op het moment van de persconferentie zat Trump al in het vliegtuig naar Singapore, waar deze week de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un plaatsvindt. Trump reageerde via Twitter dat hij het statement van Trudeau zwak en oneerlijk vindt. Ook nam Trump afstand van de slotverklaring. Even later twitterde hij opnieuw. Daarin stond dat Canada bijna $100 miljard verdiend aan de handel met de Verenigde Staten (VS), onder meer met een heffing van maar liefst 270% op Amerikaanse zuivel. Dit rechtvaardigt volgens hem de Amerikaanse importheffingen. 

Canada is derde grootste afzetmarkt 

Trump's bewering, dat Canada kan heffen op de nodige zuivelvolumes uit de VS, klopt inderdaad. Canada, is na Mexico en Zuidoost-Azië, de belangrijkste afzetmarkt voor Amerikaanse zuivel. De VS exporteerde in 2017 voor $636 miljoen richting de Canada; in de laatste jaren nam de handel toe. Voor Canada is de VS de belangrijkste zuivelleverancier. Canada importeert vooral producten als kaas, boter en melkproteïne.  

NAFTA
De ruzie tussen Trump en Trudeau dateert al van langere tijd. Al bij zijn aantreden gaf Trump aan dat Canada op een oneerlijke manier (met importheffingen) de eigen zuivelsector wil beschermen. Naast zuivel wil Trump de handel met Canada op meerdere fronten herzien, middels een andere opzet van het vrijhandelsverdrag NAFTA (vrijhandelszonde tussen VS, Canada en Mexico) wat sinds de jaren '90 van kracht is.

Trump wil zich overigens niet terugtrekken uit de NAFTA, maar wil graag bilaterale (1-op-1) deals met Mexico en Canada. Dit zien Mexico en Canada niet zitten. Trump hoopte dat er begin juni een vernieuwd NAFTA-akkoord zou zijn, zodat de nieuwste versie dit jaar nog door het Amerikaanse Congres kan. Dit omdat er in november congresverkiezingen worden gehouden, waardoor de zetelverdeling weleens ongunstiger kan uitpakken voor Trump.

Aangezien de onderhandelingen niet willen vlotten, lijkt een deal op korte termijn niet meer te lukken. De NAFTA staat dan ook bekend als een complex verdrag, met vele uitzonderingen.

 

Foto: Evan El-Amin / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden