Eigen foto

Inside Melk

Melkaanvoer Nederland net onder 5-jarig gemiddelde

12 December 2019 - Kimberly Bakker

De melkveehouders in Nederland hebben ook over de maand november net iets minder melk geproduceerd dan het 5-jarig gemiddelde, zo tonen de nieuwe cijfers aan. Daarentegen is er wel voor de vierde maand op rij meer geproduceerd dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelverwerkers hebben over de maand november 1,096 miljoen ton melk gecollecteerd. Dit is ongeveer 3,1% meer dan vorig jaar in november gecollecteerd werd (1,066 miljoen ton). Het betekent dat de melkaanvoer voor de vierde maand op rij boven het niveau van vorig jaar noteert. De melk was afgelopen maand eveneens vetter dan vorig jaar: 4,53% in 2018 versus 4,57% in 2019. De vetproductie kwam in de maand november uit op 50.117 ton.

Het 5-jarig gemiddelde voor de maand november bedraagt 1,106 miljoen ton melk, wat betekent dat de melkcollectie dit jaar ongeveer 0,9% lager ligt. De melkaanvoer ligt ook ten opzichte van de jaren 2015, 2016 en 2017 lager. Het gaat daarbij om een negatief verschil van respectievelijk 1,4%, 1,5% en 4,3%. Wanneer we kijken naar de seizoensmatige trend, dan is de verwachting dat de productie komende maand iets toeneemt.

Melkaanvoer versus capaciteit
Uit de DCA-notering voor spotmelk blijkt dat in Nederland op dit moment niet of nauwelijks sprake is van overschotten. Kortom: de melkaanvoer is redelijk goed in balans met de productiecapaciteit. Nu het einde van het jaar in zicht komt, zakken de vloeibare zuivelprijzen echter wel wat verder terug (met name room).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden