Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer vergroot voorsprong

12 November 2019 - Wouter Baan

De Nederlandse melkaanvoer heeft in oktober voor de derde maand op rij groei laten zien. Ook is de melk vetter dan vorig jaar rond deze tijd van het jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelverwerkers collecteerden over de afgelopen maand 1,130 miljoen ton melk. Dit is een plus van 2% ten opzichte van dezelfde maand in 2018. Daarmee toont de melkproductie een stijging. In de 2 maanden hiervoor bedroeg de voorsprong respectievelijk 1,65% en 0,8%. De aanvoer ligt nog wel nipt onder het 5-jarig gemiddelde.

De gemiddelde dagproductie noteerde afgelopen maand 36.482 ton. Met een gemiddeld vetpercentage van 4,49% was de melk overigens wel een fractie voller dan in 2018. De vetproductie kwam in oktober uit op 50.746 ton.

Geen overschotten, noch tekorten
De Nederlandse verwerkers geven aan dat de huidige aanvoer redelijk in lijn ligt met de productiecapaciteit. Van overschotten is geen sprake. Al is dit, gezien we naar het dal van de seizoensmatige melkaanvoer bewegen, geen grote verrassing. De verwerkers die melk bijkopen, doen dit tegen prijzen die nipt boven de kale uitbetalingsprijzen liggen. De DCA-notering voor spotmelk beweegt ondertussen al 7 weken op rij stabiel op €36 per 100 kilo.

Met het oog op de stijgende melkprijzen en de dalende brokprijzen is te verwachten dat de melkproductie de voorsprong de komende maanden gaat uitbreiden. Dit omdat de melkveehouders naar verluidt voldoende fosfaatruimte hebben en dus niet hoeven te remmen in de melkproductie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden