De wereldwijde zuivelnoteringen staan op een bijzonder hoog niveau. Het is een van de redenen dat in het rapport 'situation and outlook' van Dairy Australia wordt geschetst dat de melkveehouders in het land een goed seizoen tegemoet gaan zien. Afgelopen zomer was nat en koel als gevolg van El Niño en dat is positief geweest voor de oogsten. Melkveehouders hebben genoeg ruwvoer op het bedrijf om de winterperiode door te komen.
Globaal gezien beschrijft het nieuwste rapport van Dairy Australia dat de vraag naar zuivel verder groeit wanneer er meer landen uit de lockdown komen. Dit is zichtbaar in onder andere de toename van de prijzen voor verschillende grondstoffen, zoals olie. De olieprijs is inmiddels zo goed als van de coronacrisis en bevindt zich op een niveau van ongeveer $60 per vat. Ook zijn de zuivelnoteringen stijgende, zo staat de boterprijs op de Global Dairy Trade vandaag de dag op $5.659 per ton.
De zuivelprijzen blijven in Australië naar verwachting aan de hoge kant, omdat het er voorlopig niet op lijkt dat de melkproductie een groei gaat laten zien. De schrijvers van het rapport verwachten voor dit seizoen een melkproductie tussen de 8,7 en 8,8 miljard liter. Dit is gelijk aan een jaar eerder.
Uitdagingen
Overigens is niet alles koek en ei in Australië. De belangrijkste reden dat de melkproductie niet toeneemt, is het feit dat er weinig arbeidskrachten te vinden zijn. Als gevolg van alle maatregelen rondom het coronavirus kunnen ook geen arbeidskrachten uit het buitenland gehaald worden Dit is voor veel melkveebedrijven een grote uitdaging.
Ook speelt mee dat de melkveestapel in het land gekrompen is. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat de prijs voor melkkoeien al jaren stijgt. Daarnaast zijn er ook veel stoppende melkveehouders in het land. De combinatie van deze drie factoren zorgt ervoor dat er voorlopig geen groei meer te verwachten is in de Australische melkaanvoer.
Positief vooruitzicht
Gelukkig zijn er ook voldoende positieve ontwikkelingen. Door het goede groeiseizoen van afgelopen jaar, als gevolg van El Niño, hebben boeren genoeg ruwvoer op het bedrijf. Om de winter te overbruggen, hoeft dus naar verluidt niet veel bijgekocht te worden. Dat heeft een positief effect op de liquiditeit van de melkveebedrijven. In combinatie met de hogere zuivelnoteringen verwacht Dairy Australia dus alsnog een goed jaar voor Australische melkveehouders.