Shutterstock

Inside Business Zuivel

Fonterra heeft handje in dalende Global Dairy Trade

16 Maart 2021 - Eric de Lijster - 1 reactie

Na 8 opeenvolgende veildagen met stijgende zuivelprijzen, is de gemiddelde prijs op de Global Dairy Trade (GDT) van dinsdag 16 maart gedaald. Deze neerwaartse correctie kon eigenlijk niet uitblijven na de forse prijsstijging van 15% op de veildag van 2 maart. Ook Fonterra heeft met haar beleid aangestuurd op het temperen van de opwaartse prijsbeweging op de zuivelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs op de veildag van vandaag komt uit op US $4.089 per ton, een daling van 3,8% ten opzichte van de veildag ervoor. Dit kan voor het overgrote deel worden bijgeschreven op het conto van volle melkpoeder. De prijs van volle melkpoeder daalde met 6,2% tot $4.083 per ton. De dalende trend komt niet onverwacht, omdat Fonterra het aanbod volle melkpoeder voor deze veildag 280 fors heeft verhoogd.

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant heeft 18.385 ton volle melkpoeder aangeboden, 3.500 ton meer dan de veildag ervoor. Oftewel een plus van 23,5%. Ook het aanbod magere melkpoeder steeg licht met bijna 4% tot iets meer dan 5.500 ton. In een verklaring laat Fonterra weten dat het zuivelconcern de planning in de productie heeft aangepast om tegemoet te komen aan de vraag in de markt. Oftewel, het bedrijf heeft de productie van melkpoeder opgeschaald ten opzichte van andere zuivelproducten. Het bedrijf wordt daarbij ondersteund door een melkproductie de afgelopen maanden die op het hoogste niveau ligt sinds 2017.

Seizoensgeboden daling normaal
Dat was ook goed te zien in het aanbod op de GDT. Volle melkpoeder (68%) en magere melkpoeder (20,5%) waren verantwoordelijk voor bijna 90% van het aanbod op de veildag. Daarnaast werd nog mondjesmaat boter (bijna 5%) en melkvet (AMF) aangeboden, maar geen karnemelkpoeder (BMP) en weipoeder, een bescheiden partij Cheddar die voor een iets lagere prijs (-0,7%) is verhandeld en een partijtje Lactose die voor een 8,6% hogere prijs is verkocht. Het totale aanbod steeg daardoor met ruim 10% tot 26.895 ton. En dat in een periode waarin seizoensgebonden het aanbod op de GDT altijd daalt.

Het extra aanbod leidde daardoor ook tot een daling van de volle melkpoederprijs met 6,2%. Ook de prijs van boter leverde ondanks een stabiel aanbod 2,8% in, om te komen op een gemiddelde prijs van $5.659 per ton. Magere melkpoeder bleef ondanks het hogere aanbod wel overeind en steeg zelfs nog licht in prijs, met 0,7% tot $3.350 per ton. Ook AMF steeg in prijs: met 3,7% tot $6.155 per ton.

Hogere prognoseprijs
Met de gemiddelde prijscorrectie met -3,8% lijkt de hausse op de zuivelmarkt even tot bedaren te zijn gebracht. De vraag is of Fonterra hier echt ongelukkig over is. De zuivelgigant heeft vorige week wederom de prognoseprijs, de zogeheten Farm Milk Price, voor dit lopende melkseizoen verhoogd. Daarbij gaf topman Mike Hurrell in een eerder stadium al aan de hogere zuivelprijzen te verwelkomen, maar dat het wel als consequentie heeft dat Fonterra op de markt steeds vaker moeite heeft deze stijgingen door te vertalen in de verkoopprijzen. 

Onderliggend blijft de export van met name melkpoeder naar China vlot doorlopen, al hebben al opeenvolgende prijsstijgingen op de GDT er wel toe geleid dat de Verenigde Staten en Europa een stuk competitiever zijn geworden op de wereldmarkt. Welke koers de zuivelmarkt de komende weken gaat inzetten, is daardoor nog moeilijk te voorspellen. Daar spelen ook de coronamaatregelen c.q. lockdowns in de diverse landen een rol. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden