Shutterstock

Nieuws Melk

Kaasfabriek van Glanbia en A-Ware in Ierland betwist

12 April 2021 - Folkert Flapper

De nieuwe kaasfabriek in Ierland die de zuivelconcerns Glanbia en A-ware gezamenlijk willen bouwen, blijft de gemoederen bezig houden. Doordat de oplevering van de fabriek wordt vertraagd, wil Glanbia een regeling introduceren om de piekproductie van haar leden-melkveehouders volgend voorjaar te beperken. Daar is niet iedereen het mee eens.

Glanbia wil samen met A-ware in een joint venture een kaasfabriek bouwen in Belview, maar heeft veel juridische weerstand ondervonden van milieugroep An Taisce. Hierdoor loopt de oplevering van de fabriek vertraging op. Het zuivelconsortium is ook in afwachting van een positieve uitspraak van de rechter. Voor de verwerking van de groeiende melkstroom was voor de komende jaren al wel op de fabriek gerekend, waardoor voor Glanbia een overschot aan melk dreigt.

Korting op melkprijs
In maart is Glanbia met het voorstel gekomen om in de maanden april, mei en juni van 2022 een tijdelijk plafond in te stellen. Hiermee wil de zuivelaar de groei van de melkaanvoer in deze piekmaanden beter managen en capaciteitsproblemen bij de huidige fabrieken vermijden. Zo worden leveranciers die te veel melk leveren met 30% gekort op de melkprijs.

Dit tot onvrede van melkveehouders die vinden dat de gevolgen van de huidige problemen niet volledig op hen kunnen worden afgewenteld. Tim Cullinan, de president van de Irish Farmers' Association (IFA), pleit ervoor dat Glanbia en de Ierse overheid beide verantwoordelijkheid nemen om de impact van de leverantiemaatregelen te verkleinen.

Niet straffen, maar samenwerken
Cullinan wijst op het melkreglement van Glanbia, de 'Glanbia's Milk Supply Agreement', waarin staat dat de garantieprijs altijd wordt betaald ongeacht de melkproductie. De aangekondigde korting op de melkprijs in de piekmaanden volgend voorjaar is volgens hem niet in lijn met dit reglement.

De IFA dringt er bij Glanbia op aan om het probleem op te lossen door samen te werken met de melkveehouders in plaats van hen te straffen. Cullinan pleit ervoor het plan om vrijwillig de melkproductie in de piekmaanden te verminderen, uit te breiden. Dit zou dan door Glanbia Ireland moeten worden betaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden