Agrifoto

Nieuws mestbeleid

LTO vreest verlies derogatie om 'verkeerde redenen'

14 Februari 2022 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Het gevaar bestaat dat Nederland de derogatie van de mestregels voor de melkveehouderij verliest om andere dan inhoudelijke redenen. Dit zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO vakgroep melkveehouderij. Milieutechnisch gezien zijn er volgens hem geen redenen om Nederland een nieuwe derogatie te weigeren.

Meulenbroeks en ook LTO-voorzitter Sjaak van der Tak waarschuwen minister Henk Staghouwer van LNV om dit gevaar te onderkennen en daar op te acteren. Verlies van derogatie zou volgens berekeningen van LTO zo'n twintigduizend ondernemers minstens €10.000 tot €20.000 per jaar kosten. Dat is wat het de boeren kost, maar volgens Meulenbroeks zal het verlies van de derogatie ook het milieu schaden. "Sinds 2006 hebben we voor de melkveehouderij steeds een derogatie aangevraagd en ook gekregen. Dat heeft ook voor het milieu iets opgeleverd. We zien dat bij derogatiebedrijven zowel de kwaliteit van het oppervlaktewater als van het grondwater beter is dan bij niet-derogatiebedrijven. Dat blijven belonen heeft dus zin. Niet-toekennen van derogatie dreigt die winst verloren te laten gaan."

Sociaal-economisch voordeel betwist
Tot nu toe lijkt daar in Brussel niet veel oog voor te zijn, meent Meulenbroeks. De eisen in het kader van het 7e Actieprogramma worden verhoogd, maar duidelijkheid over derogatie wordt niet gegeven. Het lijkt erop dat andere overwegingen meespelen. Meulenbroeks vreest dat dit te maken heeft met zaken als gunfactor. "Het lijkt er op dat men in Brussel meer tegen het sociaal-economische voordeel is dat Nederland van zo'n derogatie kan hebben dan dat men vóór de verdere milieuwinst is."  Het zou volgens hem tragisch zijn als zoiets de doorslag geeft.  

De extra kosten voor melkveebedrijven bij verlies van derogatie zullen onder meer komen van grote problemen op de mestmarkt en verdere druk op de grondmarkt, die dan ook weer andere sectoren raakt.

LTO wil op zich graag bedrijven blijven stimuleren om milieuvriendelijk te werken, met ook oog voor het sluiten van kringlopen. Daarbij kan dan ook meer kunstmest worden vervangen door dierlijke mest. De hoop is dat Brussel daar ook toestemming voor geeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Meer over

derogatie
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Brussel 14 Februari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896688/lto-vreest-verlies-derogatie-om-verkeerde-redenen]LTO vreest verlies derogatie om 'verkeerde redenen'[/url]
De LTO dekt zich al vast in voor het geval de derogatie niet verleent wordt,,,,

Er zijn voldoende mensen die vinden dat de derogatie boeren ook jarenlang gepamperd zijn door deze regeling.
Beetje zuinig bemesten dit voorjaar en zomer aub, of voldoende grond onder de farm.
Abonnee
jw 15 Februari 2022
Ik vind grond bij een bedrijf ook zeer belangrijk. Derogatie zorgt er voor dat er geen al te grote mismatch in de OS balans ontstaat en is daarmee goed voor de bodem. En dan nog de kunstmest uit de drijfmest halen en mogen aanwenden, dan verkorten we de kringloop en zijn we goed voor klimaat. En ja, beide zijn volgens mij ook goed voor de boer.
Abonnee
Léon 18 Februari 2022
Er is geen goede reden om derogatie niet goed te keuren. Alleen maar belangrijk makerij ook Brussel. Het enigste wisselgeld dat er feitelijk is, is dat derogatie alleen hoort op grasland en de 80% wordt losgelaten. Derogatie op mais is krom.
Maar om één of andere kromme reden willen ze dat niet in Brussel en daarom worden er steeds meer eisen aan derogatie gesteld.
Brussel zorgt er alleen maar voor dat er minder draagvlak komt voor Brussel, maar dat begrijpt Den Haag ook al niet en in Brussel zijn ze geen haar beter.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden