Prognose melkproductie stabiel

Fonterra ziet in vierde kwartaal productieval

17 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra maakte maandag bekend niet te rekenen op nog meer schade door droogte. Een verdere bijstelling van de prognose van de melkaanvoer was daardoor niet nodig, wat inhoudt dat de zuivelaar nog altijd uitgaat van een min van 3,3 procent ten opzichte van 2013/14. Het betekent tegelijkertijd dat er in het vierde kwartaal flink minder melk geleverd gaat worden.

Droge omstandigheden drukten over februari de melkproductie in Nieuw-Zeeland, zo wordt duidelijk uit de actuele aanvoercijfers van Fonterra. Op het Noordereiland profiteerden melkveehouders nog van een minimale hoeveelheid neerslag waardoor de productiedaling uitkomt op 6 procent. OP het Zuidereiland hadden de veehouders minder geluk. Extreem droge omstandigheden resulteerden daar in een productiedaling van 8 procent.

Alles bij elkaar haalde Fonterra over februari 7 procent minder melk op. Waarmee alsnog 141 miljoen kg Milk Sollids (MS) opgehaald werd. Iets onder de lijn van vorig jaar, maar ruim boven de lijn van 2012/13.

De totale melkcollectie door Fonterra over het hele seizoen komt terecht op 1.291 miljoen kg MS. Een plus van 1,5 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen. De mindere resultaten van februari voeden de lagere prognose van de zuivelgigant. Het houdt echter wel in dat er in het vierde kwartaal 23 procent minder melk voorzien wordt, wat neerkomt op een min van 360 miljoen liter.

In Australië collecteerde de zuivelgigant over de eerste achte maanden van het seizoen 5 procent meer melk. Wat de melkproductie laat uitkomen op 91 miljoen kg MS. Daar resulteerden mildere temperaturen juist in een verbeterde grasgroei. De herfst gaat bepalen of het huidige productietempo vastgehouden kan worden.

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden