Meer weidegang wordt unicum

Niet mest maar ambitie weidegang knelpunt?

30 Maart 2015 - Herma van den Pol - 1 reactie

De Nederlandse melkveehouderij telt af voor het einde van het melkquotum en kan tegelijkertijd aan de slag met de uitdagingen rondom een grondgebonden melkveehouderij. Een andere voorwaarde die staatssecretaris Sharon Dijksma onthulde was een stijging van het percentage weidegang. Vraag is of dit niet het knelpunt voor groei gaat worden, want zover bekend neemt het percentage sinds tenminste 1997 alleen maar af. 

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 1997 het percentage weidegang in de Nederlandse melkveehouderij nog 92 procent bedroeg. Daarna is het percentage gestaag afgenomen tot in 2012 een percentage van 70 procent bereikt werd. Dit percentage bleef in 2013 staan.  

Op zich was een stabillisatie van het percentage weidegang al een grote verdienste van de sector, want ook dat was alweer verscheidene jaren geleden. Alleen in 2007 werd de dalende trend namelijk een keer onderbroken doordat in 2006 en 2007 procentueel evenveel koeien de wei ingingen. 

Dijksma legt de lat nu echter een heel stuk hoger

Dijksma legt de lat nu echter een heel stuk hoger. Zo werken diverse partijen middels de Duurzamen Zuivelketen en het Convenant Weidegang aan behoud van het percentage weidegang. Ook bevorderen de organisaties de inzet van weidegang, maar Dijksma was hier niet tevreden mee. Ze is blij met de initiatieven, maar verwacht meer ambitie en wil daarom dat het percentage weer toeneemt tot 80 procent. Het niveau van 2007. 

Zij maakt onderscheid tussen grondgebondenheid en weidegang. Al hadden melkveehouders de mestverwerking op orde gehad dan was deze eis er waarschijnlijk alsnog gekomen. Grondgebondenheid is de eerste maatschappelijke randvoorwaarde voor de melkveehouderij, weidegang is de tweede.

Hoe hard is deze eis? Dit is nog lastig in te schatten, want consequenties heeft Dijksma niet verbonden aan de ambitie. Toch moet er niet vergeten worden dat Dijksma dit ziet als de tweede eis voor de 'license to produce'. 

Wellicht dat dit op de langere termijn nog een serieus knelpunt kan worden. Een die nog meer effect gaat hebben dan mest. Zo hebben melkveehouders al laten zien bezig te zijn met het onderwerp mest. Waarschijnlijk kunnen melkveehouders hier goed mee uit de voeten, als het voor iedereen duidelijk is wat er van ze verwacht wordt en welke stappen er gezet moeten worden. Maar de inzet van weidegang lijkt niet direct toe te nemen. 

Kees Romijn, voorzitter bij LTO van de vakgroep melkveehouderij, liet vorig jaar nog weten dat het handhaven van 70 procent weidegang al een uitdaging zou worden. Nu wil Dijksma 10 procent meer weidegang. Wat inhoudt een stijging van 2 procent per jaar, verspreid over vijf jaar. Groei van de veestapel maakt duidelijk dat er in absolute aantallen dan meer koeien de wei in moeten of de mogelijkheid tot weiden moeten krijgen. Nu is de vraag of melkveehouders daartoe bereid zijn? En zo niet, welke stappen gaat de politiek dan zetten? Dijksma heeft daarmee de sector waarschijnlijk schaakmat gezet. 

   

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gerald 30 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10862902/Niet-mest-maar-ambitie-weidegang-knelpunt?-]Niet mest maar ambitie weidegang knelpunt?[/url]
Ik voel een nieuw systeem opkomen: weidegangcredits. Elke veehouder moet 75% afgedekt hebben. Heb je 100 koeien met weidegang, dan kun je 25 credits verkopen. Heb je 100 koeien op stal, dan moet je 75 credits van collega's aankopen. Vraag en aanbod bepaald de prijs en hiermee een variabel kantelpunt om koeien wel of niet binnen te houden, en ook hoeft een FC zich hiermee niet bezig te houden met weidepremies.

stel bij 100 koeien buiten:
25 koeien credits te verkopen a 200 euro per credit is 5000 euro opbrengst

stel bij 100 koeien binnen:
75 koeien credits aan te kopen a 200 euro per credit is 15000 euro kosten

Quotum in de vorm van weidegangcredits, is dat de toekomst?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden