Schuld ligt bij goedkoop voer

Hogere melkprijs wordt over 2016 door VS geblokt

13 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Verenigde Staten (VS) slagen er in om voor een domper te zorgen bij het herstel van de Nederlandse melkprijs. Dit doen ze doormiddel van een hoge eerste prognose voor de melkaanvoer over 2016, zo blijkt uit het vraag- en aanbodrapport (wasde) van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

2,4

procent

meer melk voorzien over 2016

Het wasde rapport van mei verzorgt traditioneel de eerste prognose van de melkproductie voor 2016. Die wordt voor 2016 op 106,8 miljoen ton neergezet. Een plus van 2,4 procent in vergelijking met de aanvoer van 2015, zoals die staat vermeld in de prognose van mei. Die prognose werd in vergelijking met april 2015 verlaagd met 0,7 procent als gevolg van droogte in het westen van de VS.

Geen goed nieuws voor Europa, want juist de VS bewijst steeds vaker een belangrijke concurrent te zijn op de wereldmarkt. Daar komt bij dat er vanuit de EU ook geluiden klinken die wijzen op meer melk. In de VS voorziet de USDA meer melk als gevolg van goedkoper voer en een betere beschikbaarheid.

Het rapport laat een overwegend negatief beeld zien wat betreft zuivel. Alleen van de export van vet en eiwit verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw meer. Zo werd de prognose voor de export van vet met 0,9 procent verhoogd en verhoogden ze de export van eiwit met 3,6 procent. Ondanks de verhogingen komt de export nog niet in de buurt van het volume van 2014. De Amerikanen houden er rekening mee dat ze over 2016 de export van eiwit kunnen verhogen naar het volume van 2014.  

2016 brengt een melkprijs rond niveau 2012

Als het gaat om de prijsvorming van de diverse zuivelfabricaten worden er lagere prijzen weggezet voor kaas (min 0,6 procent), Nonfat Dry Milk (NDM) (min 5,8 procent) en wei (min 2,95 procent). Alleen boter laat een prijsstijging zien. Zo stijgt de onderkant van de prijs met 6,2 procent tegen een plus van 5,9 procent aan de bovenkant van de prijs.   

De eerste prognoses voor 2016 maken duidelijk dat er voor boter een iets lagere prijs voorzien wordt, maar een stukje herstel voor NDM en wei. Ondanks dat herstel komen de prijzen bij lange na niet in de buurt van de prijzen van 2014.

Hoewel het nog vroeg in het seizoen is en dus lastig om met zekerheid te zeggen wat 2016 gaat brengen wijst nu alles er op dat melkprijzen zich gaan bewegen rond de prijs van 2012. Voor 2015 is tegelijkertijd de prognose voor Class III en Class IV melk verlaagd. Prijzen komen daardoor terecht onder de prijzen van 2012.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden