400 km lange kaligordel

Brazilië hijgt in de nek van kalireuzen

29 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

De traditionele kalireuzen uit Canada en Wit-Rusland krijgen op termijn concurrentie van Brazilië. Er wordt daar hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe kalimijn die zeker 500 miljoen ton kali, potash, moet gaan opleveren. Het Zuid-Amerikaanse land heeft de ambitie nummer 1 bij kali te worden, zo meldt Mining Weekly. 

Een Braziliaanse kalimijn in het bezit van het Canadees-Braziliaanse Potash heeft kalireserves die volstaan om 18 jaar in de op kali gebaseerde meststof behoefte van Brazilië te voorzien, zo meldt Reuters op basis van een bron die dichtbij het project staat.

Het mijnproject heeft een kalireserve van naar schatting 500 miljoen ton, waarvan tenminste 125 miljoen of een kwart gemaakt is van 25 procent kalichloride. Een hoog genoeg ratio voor commerciële productie. Het gaat om een conservatieve schatting.

Het in Toronto gevestigde Brazil Potash, welke onder zijn investeerders de Canadian merchant bank Forbes en Manhattan balspel Australische investeerders rekent.  In 2017 of 2018 moet er begonnen worden met de winning van kali op de plaats Autazes, vlakbij de Amazone.

Het Braziliaanse kaliproject is een van de diverse kaliprojecten in een 400 km lange kaligordel ten zuiden van de Amazonerivier. Het Braziliaanse mijn- en energieministerie gelooft dat de regio genoeg kali kan produceren om uiteindelijk een van werelds grootste spelers te worden. 

"Wanneer we een fabriek hadden konden we het land voor 100 jaar van kali voorzien", zegt Daniel Nava, mijnbouw secretaris van de Amazonestaat.

Het Braziliaanse mijnproject gaat naar schatting 2  tot 3,5 miljard dollar kosten, waarvan 1 miljard moet worden opgebracht via de omzet van Potássio do Brasil over 2013. Afhankelijk van de financiering kan het mijnproject 2 tot 4 miljoen ton per jaar gaan opbrengen.

Hiermee moet een deel van het verlies van het Rio Colorado mijnproject in buurland Argentinië gecompenseerd worden. Het Braziliaanse Vale stopte met het project vanwege milieurisico"s. 

Brazilië is al werelds nummer een exporteur van vlees, koffie, sinasappelsap, suiker en gaat naar verwachting komend seizoen ook de hoofdrol spelen bij de soja-export. De Braziliaanse grond bestaat voornamelijk uit oude geografische formaties die hoge niveaus kali, stikstof en fosfor bevatten. Brazilië gebruikt jaarlijks ongeveer 7 miljoen ton kali.

Topkwaliteit kalivoorraden zijn zeldzaam. Veel van het wereldaanbod komt uit  een handvol landen, namelijk Canada, Wit-Rusland en Jordanië. Nu moet kali van de havens naar het binnenland vaak een afstand van 1.500 km of meer overbruggen.

Toch moeten er nog heel wat hindernissen genomen worden voor Brazil Potash en Potássio do Brasil kunnen beginnen. Zo moet er stroom, een afvalvoorziening voor de haven en mijnen en milieulicenties voor de bouw van de mijn en de fabriek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Braziliëkali
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden