Deadline mestvoorraad blijft

Aanvraag derogatie mest nog even in de wacht

18 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk - 5 reacties

Degenen die gebruik willen maken van de derogatie voor de gebruiksnormen van mest hoeven zich niet voor 1 februari aan te melden. Door het ontbreken van een nieuwe derogatie vervalt die datum. Een nieuwe datum komt er pas als er een derogatie is. Het betekent echter niet dat er een vrijstelling is voor het aanmelden van de mestvoorraden.

De aanvraag voor derogatie verloopt dit jaar anders, omdat we nog niet weten of er een derogatie verleend gaat worden. De aanvraag hiervoor kan dus pas plaatsvinden wanneer er zekerheid is. Die zekerheid komt naar verwachting rond eind april.

Hoewel de aanvraag nog even uitgesteld kan worden, moeten de mestvoorraden wel worden doorgegeven. Navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) leert dat er nog niet gezegd kan worden hoeveel voorraden inmiddels zijn ingediend. Wanneer er op 1 februari sprake is van een grondmonster (ouder dan 4 jaar), dan moeten die voor deze datum opnieuw gedaan zijn.

Tot die tijd moeten we rekenen met 170 kilo stikstof per hectare

Nieuwe derogatie
De derogatiebeschikking liep per 1 januari 2018 af. Brussel moet nog instemmen met een nieuwe derogatie. Of die goedkeuring er komt, hangt af van het feit of Nederland onder het fosfaatplafond uitkomt en of Brussel goedkeuring geeft aan het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. De beslissing wordt eind april verwacht. Tot die tijd is dus nog niets zeker en moeten Nederlandse melkveehouders rekening houden met een gebruiksruimte van 170 kilo stikstof per hectare.

Onder welke voorwaarden?
Als er dan derogatie komt, weten we nog niet onder welke voorwaarden dit zal zijn. Een paar jaar geleden werd bijvoorbeeld onverwachts het percentage grasland verhoogd van 70% naar 80% en kwam er een verbod op fosfaatkunstmest op bouwland. Er wordt nu ook gesproken over de mogelijkheid van een gewasderogatie. Het is afwachten welke aap er nog uit de mouw gaat komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Fortissimo 18 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877253/aanvraag-derogatie-mest-nog-even-in-de-wacht][/url]
Grappig. Net vanochtend met RVO gebeld. Heb hen medegedeeld dat ik het belachelijk vind dat wij niet op 1 januari duidelijkheid hadden over onze fosfaattoewijzing. Sinds 2 juli 2015 weet onze overheid dat men ons wil quoteren op fosfaat en dan is men niet bij machte om zo'n simpel bericht op tijd bij de heren veehouders af te leveren. Maar dan wel dreigen dat we op 1 februari onze mestvoorraden moeten aanleveren. De KLW loopt ondertussen vertraging op omdat RVO de I en R gegevens niet heeft geactualiseerd....... t blijft gelukkig lachen met de ambtenarij. Zal wel nooit beter worden.
Ton Westgeest 18 Januari 2018
Met alles achter de feiten aan lopen......Maar als het om geld gaat zijn ze der als de kippen bij!
Geld voor derogatie al drie weken geleden van de bank afgeschreven!
En grondmonsters..... laten we eerst maar ff wachten tot er wel derogatie komt.... wachten.....wachten....Pizza!!!
jpkievit 2 Februari 2018
Lto heeft een mestwet en fosfaatwer in leven geroepen die fraude uitlokton werkbaar vooor een normaal boeren verstand
Bas 2 Februari 2018
Die derogatie heeft nog niemand uit kunnen leggen.Tja voor een veehouder zit er misschien wat in maar dan moet je niet op 1 februarie op veel te nat land met winterweer in aantocht gaan injecteren.Leg mij uit over uitspoeling en nitraat in oppervlakte water.etc
Akkerbouw2.0 2 Februari 2018
Groot gelijk bas!!!

Slaat nergens op derogatie, Ohja meer mest op je gras en maisland kunnen dumpen.

De eerste rijden hier alweer mest uit.

Hoezo uitspoeling, mais word de eerste maanden nog niet gezaaid.
Maar mestkelders vol en maisland maar vast bemesten.

Als de derogatie nog niet om zeep geholpen is met de vele meerlingen, dan doen deze collega veehouders het wel voor jullie.
xx 2 Februari 2018
Inderdaad, als je nu mest gaat rijden op maisland dan verdien je echt geen derogatie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden