Shutterstock

Inside Mest

Dit is waarom kunstmest duurder wordt

20 September 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Het droge groeiseizoen heeft erin geresulteerd dat er weinig vraag is geweest naar kunstmest. Toch stijgen de prijzen voor KAS en Urean fors, terwijl de prijzen voor kali mogelijk gaan dalen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de lokale 'tamme' markt, trekken de kunstmestprijzen sinds de start van het nieuwe seizoen fors aan. Dit heeft politieke redenen, maar wordt ook veroorzaakt door de internationale markten. De wetgeving in Europa zorgt er bijvoorbeeld voor dat het ureumgebruik steeds minder interessant wordt. Ureum moet in Duitsland vanaf 2020 direct na de volveldstoediening ingewerkt worden, waardoor er meer vraag is naar het alternatief KAS.

De prijs voor KAS is behoorlijk hard gestegen (+€35 per ton sinds juli). De grootste prijsstijging is inmiddels echter voorbij. De verwachting is dat de prijs voor KAS de komende maanden maandelijks met €3 tot €5 per ton zal stijgen. Er wordt voor KAS momenteel ruim €21 tot €23 per 100 kilo betaald (losgestort).

Meer kali uit Rusland
De prijs van kali loopt op het moment gestaag op en zal de komende tijd verder gaan stijgen. Daarnaast zal ook het aanbod van kali 60 uit Rusland in 2019 toenemen. De markt is al ruim voorzien, waardoor dit mogelijk op de langere termijn prijsdalingen kan veroorzaken. Er wordt momenteel bijna €30 per 100 kilo betaald voor losgestorte kali.

Urean kan op korte termijn duurder worden, zo meldt Joris Broekhuis van Triferto. "De Europese producenten hebben bij de Europese Commissie gevraagd om een antidumpingmaatregel in te stellen op de import van Urean uit Rusland, Trinidad, Tobago en de Verenigde Staten (VS). De reden hiervoor is het feit dat Urean in de VS met goedkope schaliegassen wordt geproduceerd." 

Hij vervolgt: "Hierdoor zijn traditionele exporteurs geen leveranciers meer aan de VS. Zij dumpen hun producten nu op de Europese markt. Daarbij wordt ook Urean uit Rusland met goedkope gassen geproduceerd. Hoewel het nog onduidelijk is of de antidumpingmaatregelen uitgevoerd gaan worden, stijgen de prijzen voor Urean al wel."

China produceert minder
Dat de prijs voor stikstofmeststoffen stijgt, heeft vooral te maken met de lagere productie van de meststoffen in China. Het land produceert zo'n 30% tot 35% minder ureum, omdat verschillende kolengestookte productielocaties zijn gesloten. "Lang dachten marktanalisten dat China haar oude fabrieken weer zou opstarten als de verkoopprijzen zouden verbeteren, maar dat plan lijkt nu definitief van de baan", zegt Broekhuis.

Ook de politieke spelletjes van de Amerikaanse president Donald Trump hebben invloed op de prijzen. Vooral de handelsbeperkingen die hij aan diverse landen (die zaken doen met Iran) heeft opgelegd, hebben ervoor gezorgd dat zij geen leverancier meer zijn voor de rest van de wereld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden