Baumgertner opgepakt

Vangnet voor prijsval kaliprijzen in de maak

27 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

De ruzie tussen het Wit-Russische Belaruskali en het Russische Uralkali heeft zich verder verhard. Het laatste nieuws maakte melding van de arrestatie van de voorman van Uralkali. Ondertussen ziet het er naar uit dat een prijsval bij kaliprijzen kan worden voorkomen, zo meldt Top Agrar.

De strijd tussen de kaliproducenten Uralkali en Belaruskali heeft zich verder verhard. De lachende derde is evenwel K+S. De krant van Frankfurt meldt dat de Wit-Russische regering fabrieken, machines en ander materiaal van waarde van het Russische Uralkali in beslag genomen heeft.

Maandag werd in Minks de voorzitter van Uralkali Wladislaw Baumgertner opgepakt. Volgens de kranten was Baumgertner op uitnodiging van de Wit-Russische minister-president in Minsk. Na de ontmoeting werd hij echter gevangen genomen.  De voorzitter van Uralkali is tevens de voorzitter van de raad van bestuur van Belarusian Potash Company (BPC). Eind juli stapte Uralkali uit het afzetkartel met Wit-Rusland.

Interfax meldt dat het Wit-Russiche comité van mening is dat Baumgertner misbruik gemaakt heeft van zijn positie. Tevens heeft hij grote schade veroorzaakt bij BPC en Belaruskali. Van vier andere managers van BPC zijn de namen op de lijst van Interpol gezet.  Belaruskali is een belangrijke geldbron voor het bestuur van president Aleksandr Lukaschenka.

De acties van Baumgertners hebben voor veel onrust op de markt gezorgd. Zo daalde de aandelen van het Duitse K+S in een week tijd met 40 procent. De koers van Uralkali daalde een vierde in waarde. Door de monopoliestructuur op de kalimarkt kon de prijs tot dan toe kunstmatig hooggehouden worden. Dat Baumgertners een prijsstrijd aankondigde heeft veel partijen verrast. Nu wordt er rekening gehouden met een kwart goedkopere prijzen.

Maandag steeg de waarde van de K+S aandelen weer 7 procent in prijs. De hoop heerst dat met het vastzetten van Baumgertner de prijsstrijd uitblijft. Ook signaleren analisten dat het weer goed kan komen tussen Belaruskali en Uralkali, waardoor prijzen op de kalimarkt weer kunnen gaan stijgen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden