Aangeboden: AgroCoach

Praten over je gevoelens helpt

9 Maart 2018 - Dik Veefkind

Hard werken en geld verdienen. Dat is het credo van veel agrarisch ondernemers. Op het eerste gezicht is daar niets mis mee, want er moet geld verdiend worden om de rekeningen te betalen en het gezin te onderhouden. En ja, als het kan wil je ook nog investeren, want stilstand is achteruitgang en die trekker/machine is echt aan vervanging toe.

Echter, wat doe je als je erachter komt dat hard werken niet altijd loont? Wat doe je als je klem komt te zitten tussen denken en doen, inspanning en ontspanning? Een groot aantal ondernemers ervaart toenemde psychische druk en heeft vragen over de toekomst. Bedrijven worden groter, en daarmee worden ook de belangen en risico’s groter. De overheid legt strenge regels op, de prijzen staan onder druk en de maatschappij heeft ook een mening over jouw bedrijf en jouw sector. En jij moet daar allemaal maar mee dealen.

Volgens velen levert het toch niets op

Hoogte- en dieptepunten
Een boer is toch ook gewoon maar een mens? Je hebt hoogte- en dieptepunten, gevoelens en idealen, teleurstellingen en overwinningen. Toch vinden veel agrarisch ondernemers het lastig om te praten; laat staan over gevoelens. "Het levert toch niets op", zo hoor ik vaak. Maar daar ben ik het niet mee eens.

Als mens heb je emoties, daar kun je niet omheen. En die emoties, die moeten van tijd tot tijd uit je lijf. Ze hebben een belangrijke functie, namelijk om te ontladen op emotioneel niveau. Als je niet van tijd tot tijd iets met je gevoelens doet, dan gaat het op de langere termijn niet goed. Je kunt misschien vastlopen, slecht slapen, gaan piekeren, of zelfs ziek worden. Regelmatig een goed gesprek voeren, kan helpen om deze emoties en gevoelens de ruimte te geven.

Doorvragen
Wat zit je dwars, waar loop je tegenaan, waar slaap je slecht van, en waar wil je graag vanaf? Vaak kan een buitenstaander net even beter of verder doorvragen dan iemand die dichtbij staat. Soms speelt schaamte of de angst voor verdriet/boosheid een blokkerende rol. Soms zijn we bang voor de mening van een ander. Soms zeggen we tegen onszelf: "Dat heb ik toch niet nodig?"

Uit de praktijk van alle dag blijkt dat veel boeren die ik als coach mee spreek, blij zijn met de gesprekken. Dit kan gaan over waar ze tegenaan lopen in het leven, maar ook over hoe het verder moet met het bedrijf. Een luisterend oor, een klankbord, een spiegel. Het maak niet uit hoe je het noemt. Heb jij er één?

Praten helpt, dat is in ieder geval zeker!

Dik Veefkind

Dik Veefkind is agrarisch coach en mediator bij AgroCoach. In zijn blogs focust hij zich op de psychische uitdagingen van de boer, zoals burn-outs en bedrijfsconflicten. Ook ondersteunt hij erfbetreders in lastige situaties.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden