Vier grote spelers in zaad over

Monsanto komt toch in handen van Bayer

14 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Er was een bedrag van 66 miljard dollar, net geen 60 miljard euro, nodig om de aandeelhouders van Bayer over de streep te trekken, maar nu is er toch een overeenkomst. Monsanto wordt onderdeel van het Duitse chemiebedrijf. 

Dossier: Monsanto

Het samengaan van Monsanto en Bayer levert de grootste producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen ter wereld op. Tevens daalt het aantal internationale spelers in deze tak van sport daardoor naar 4 stuks. Reden voor de fusie was onder mee de lagere prijs voor zaaizaad.   

Toch was de overname daardoor nog geen voldongen feit. Er waren vier rondes nodig om het bestuur van Monsanto over de streep te trekken. Zo werd begonnen met een ongevraagd bod van 122 dollar per aandeel, dit liep op naar 125 dollar twee maanden later en resulteerde in de eerste week van september in een bod van 127,50 dollar per aandeel. De uiteindelijk verkoopprijs die woensdag naar buiten kwam bedroeg 128 dollar per aandeel. Waarmee een totaalbedrag van 66 miljard dollar gemoeid is.  

Het houdt evenwel nog niet in dat de overname een feit is, want de toezichthouders moeten er nog naar gaan kijken. Gaat de deal niet door dan betalen de Duitsers alsnog 2 miljard dollar. 

Eerder viste Monsanto naast het net toen deze probeerde Syngenta, een Zwitsers zaadbedrijf, over te nemen. Die werd in augustus uiteindelijk overgenomen door ChemChina. Die deal kende een waarde van 43 miljard dollar.   

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden