Inside: Voermarkt

Is het weer goed genoeg voor de 3e snede?

3 Juli 2017 - Wouter Baan

De ruwvoermarkt zit middenin in het groeiseizoen. Melkveehouders staan op het punt om de 3e snee gras binnen te halen, terwijl ook de tarweoogst nadert. Het ingezaaide maïs ontwikkeld zich deze weken tot een volwassen gewas, met veel opbrengstpotentie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De 1e en 2e snede gras was bij veel melkveehouders van prima kwaliteit. Inmiddels staat de 3e snede er op sommige plaatsen dik op. Het is wachten op een paar zonnige dagen om het gras binnen te halen. Wellicht dat sommige melkveehouders deze week de gok al wagen.

Melkveehouders moeten snel beslissen 

Echt ideaal oogstweer wordt het deze week waarschijnlijk niet. Zo wijzen althans de weerprognoses uit. Volgende week wordt echter veel regen voorspelt. Dit betekent dat melkveehouders momenteel de beschikbaarheid van loonwerkers peilen en de mogelijkheden tegen elkaar wegstrepen. Handel in gras is er nauwelijks. Vanuit België is wel wat vraag naar gras, maar het slokt geen grote volumes op.  

Stabiele snijmaïsprijs 
De handel in snijmaïs beweegt begin juli in een stabiele prijsrange, grofweg tussen de €55 en €60 per ton franco boerderij. De verwachting is dat deze prijzen tot de herfst standhouden. Handelaren verwachten dat de huidige voorraden genoeg zijn om de zomerperiode te overbruggen. Het aanbod wordt hier en daar krapper, maar een levende vraag is er niet. Over de nieuwe oogst zijn weinig zorgen. Gezien het verloop van het groeiseizoen is dat niet meer dan logisch.

105

euro per ton

voor stro
(franco boerderij)

Tarweoogst barst bijna los
De stromarkt nadert een periode waarin nieuw aanbod snel beschikbaar komt. In Zuid-Frankrijk is de tarweoogst begonnen en het noorden volgt waarschijnlijk snel. Ook in Nederland prepareren akkerbouwers en loonwerkers zich op de tarweoogst. In sommige delen van Nederland is het gerst dorsen inmiddels al begonnen. Indicaties over de strokwaliteit zijn er echter nog nauwelijks.

Het naderen van de nieuwe oogst maakt dat fouragehandelaren de oude voorraden willen wegwerken. Dit gebeurt uiteraard niet tegen dumpprijzen, maar de stroprijs neigt wel naar beneden. Per ton stro wordt circa €105 per ton betaald (franco boerderij). In Zuid-Nederland ligt de prijs een fractie hoger.

Klik hier voor DCA Agroweer. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden