Luxe opties op kleine machine

Amazone AD-P krijgt elektrische aandrijving

3 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De AD-P Special zaaicombinatie, bestaande uit een rotorkopeg en opgebouwde pneumatische zaaimachine, is een van de succesnummers van Amazone. Ook op de Nederlandse markt is hij populair. Het nieuwe model, dat in de aanloop naar de Sima is aangekondigd, ondergaat een aantal wijzigingen om hem up to date te maken. Zo zijn een aantal luxe functionaliteiten van de grote zaaimachine naar deze boerenmachine verhuisd.

Een van de grootste vernieuwingen is dat de doseerunit standaard elektrisch wordt aangedreven. Op de grotere machines was dat al het geval. De ‘cassette’ is gemakkelijk te vervangen voor wanneer een afwijkende zaadsoort wordt verzaaid. Vanwege de elektrische aandrijving hoef je hem niet langer handmatig af te draaien. Ook is de zaaizaadhoeveelheid variabel instelbaar zodat plaats specifiek gezaaid kan worden.

Het (variabel) instellen van de zaaizaadhoeveelheid en kalibreren doe je in de cabine met een Amadrill+ of Amatron 3 terminal. Deze ontvangt zijn gegevens via een radar, GPS signaal of wielsensor voor de snelheid. Die worden voor de zaad afgifte gebruikt. De machine kan elektronisch tot vijf rijen uitschakelen om spuitsporen aan te leggen tijdens het zaaien.

Vorig jaar introduceerde Amazone de TwinTerminal 3.0 op hun Cirrus zaaimachine. Dit is een klein zwart-wit scherm die aan de machine is bevestigd met een magneet. Zo kun je hem op verschillende plaatsen hangen. De TwinTerminal laat dezelfde gegevens zien als de terminal in de cabine. Dit is vooral handig bij het kalibreren van de zaaimachine, wanneer je er vaak naast staat.

Naast alle elektronische snufjes werd ook de ergonomie verbeterd. De AD-P Special heeft standaard een zaad tank van 850 of 1.250 liter. Met een opzetstuk is die tot 1.100 of 1.500 liter te vergroten. Het laadplatform is verbeterd voor een goede toegang en de bak werd breder. Dat is bij het vullen vanuit big bags gemakkelijker.

Amazone introduceerde vorige maand veel nieuwe of vernieuwde machines. Daaronder ook een nieuwe kunstmeststrooier: De ZA-V. Deze heeft een maximale werkbreedte van 36 meter. Bijzonder is dat hierbij de uitstroomopening is gekoppeld aan de rijsnelheid. Ga je harder rijden, dan zal de machine zijn dosering gelijk houden. Ook de roerinrichting is gekoppeld. Staat de trekker stil, dan stopt de roerder en gaat de doseerschuif dicht. Dit voorkomt dat kunstmest verpulverd wordt.


Op de Sima in Parijs zal Amazone voor het eerst hun vernieuwde AD-P Special zaaimachine laten zien. Dit populaire model krijgt een elektrisch aangedreven doseerunit. Het afstellen wordt hierdoor gemakkelijk. Ook is het mogelijk plaats specifiek te zaaien.


Vorig jaar al draaide een prototype van de nieuwe ZA-V kunstmeststrooier in Nederland. Dit type lanceert de fabrikant nu officieel in Parijs. Hij gaat tot 36m werkbreedte. Bijzonder zijn de doseerschuif en roerinrichting. Die zijn gekoppeld aan de rijsnelheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden