Software blijft beschermd

Deere reageert: Boer is eigenaar van zijn trekker

29 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een brief van John Deere aan de United States Copyright Office zorgde ervoor dat veel mensen en instanties gingen twijfelen aan de bedoelingen van het bedrijf. Want, zijn ze straks nog wel eigenaar van hun eigen trekker? Een zegsman van het bedrijf reageert nu op deze speculaties en is duidelijk: De boer blijft eigenaar. Maar niet van de software.

De boer blijft eigenaar van zijn John Deere trekker of machine

Het verhaal startte toen Wired Magazine schreef over de actie van John Deere – maar ook van General Motors – die graag zien dat kopers van hun producten niet de software bezitten. Ze willen deze graag afschermen met beveiligingen. Naar eigen zeggen zodat geen misbruik kan worden gemaakt van de programmatuur.

Nieuwssite Brownfield sprak met zegsman Barry Nelson van John Deere. Hij benadrukt dat boeren gewoon eigenaar blijven van hun trekker of machine. Daar wil de fabrikant uit Waterloo absoluut niet aan tornen. Het artikel in Wired was een opiniestuk, die de mening van Deere niet goed heeft weergegeven.

Nelson geeft toe dat hun software is afgeschermd. ‘Daar zijn goede redenen voor te noemen’, meent hij. ‘Veiligheid, emissie eisen en de prestaties van het voertuig zijn belangrijke punten. We willen niet dat iedereen daar in kan om de computercode te hacken en wijzigingen aan te brengen.’

Ondanks de beveiliging is het volgens hem nog steeds mogelijk om zelf software problemen om te lossen, of om dit in samenwerking met de dealer te doen. Het feit dat je niet eigenaar van de software bent – maar alleen van de machine onderdelen -  is naar zijn idee niets nieuw. Het wordt in de praktijk al veel toegepast en dat werkt prima.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden