PneuTrac in 2018 leverbaar

Praktijk geeft Mitas groen licht voor band-rups

14 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

De PneuTrac rupsende band van Mitas – een luchtloze trekkerband met de eigenschappen van een rupsband – is misschien wel de grootste ontwikkeling op bandentechniek sinds de uitvinding van de rubberen rups zelf. Op de Agritechnica in 2013 werd hij voorgesteld. Volgens de fabrikant zijn eerste praktijktests veelbelovend, waardoor de ontwikkeling wordt doorgezet. In 2018 kun je hem aanschaffen.

De PneuTrac band van Mitas is vanaf 2018 beschikbaar

Omdat de Pneutrac van Mitas geen lucht bevat en anders is opgebouwd, is de voetafdruk veel groter dan bij een standaard trekkerband het geval is. Voordeel is de lagere bodemdruk en minder slip. Daardoor daalt het brandstofverbruik en verhoogt de capaciteit. Op de Sima show dit voorjaar werd een nieuwe - grotere - maat geïntroduceerd. Halverwege deze maand ontvouwde Mitas haar toekomstplannen voor het concept, dat inmiddels zeker het commerciële daglicht gaat zien.

Mitas test hun nieuwste bandenmaten 480/65R28 en 600/65R38 momenteel onder een 170 pk John Deere trekker, in de praktijk, in thuisland Tsjechië. Die tests zijn volgens verkoopdirecteur Andrew Mabin veelbelovend. Dat de band de competitie aankan met zowel standaard banden als een ultra flexibele luchtband staat voor Mitas als een paal boven water. In 2016 gaat het tests doen met rupsbanden, om te zien hoe hun techniek zich hiertegen verhoudt.

Volgens de fabrikant levert de 600/65R38 Pneutrac-band een kwart meer trekkracht op ten opzichte van een standaard band. Wordt gekeken naar een IF-band (zeer flexibel rubber) dan is dat verschil nog steeds 15 procent, meent Mitas na eigen onderzoek. Bij de voorband bedragen die verschillen 10 en 7 procent.

Waar het nog aan schort is een diversiteit aan bandenmaten

Als alle praktijktests goed verlopen hoopt directeur Mabin de Pneutrac over twee jaar officieel te lanceren. Vanaf 2018 kunnen we er dus allemaal op rijden. Waar de fabrikant vooral aan moet werken is de beschikbaarheid van diverse bandmaten. Zo zijn bijvoorbeeld de 650/65R38 en 710/70R38 banden veel gebruikt onder trekkers in een breed PK-segment. De 600 band die Mitas nu gebruikt valt wat dat betreft vaak net buiten de boot.


Omdat de band bestaat uit een plat loopvlak, dat vast zit aan het rubberen gedeelte om de velg, zou je zeggen dat grond er gemakkelijk tussen komt. Wat dat met de slijtage doet is nog onbekend. In Nederland hebben we nauwelijks stenen, maar het probleem is dan potentieel nog groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden