Op 1 november presenteert de Wageningen Universiteit een biefstuk gebaseerd op plantaardige eiwitten. Die wordt onthuld tijdens de opendag van vegetarische slager Jaap Korteweg. Onderzoeker Atze Jan van der Groot van de WUR deed hier onderzoek naar en maakt op het evenement zijn nieuwe techniek wereldkundig.
De vleesvervanger, gebaseerd op peulvruchten zoals sojabonen, moet niet onderdoen voor een biefstuk. Dit is één van de veelbelovende resultaten uit een veel groter onderzoek naar vleesvervangers met puur plantaardig eiwit. Met zijn groep bewerkte Van der Goot de soja zodanig dat een vleesstructuur ontstaat die gelijk is aan die van biefstuk. Het toevoegen van ei of wei als bindmiddel is overbodig. Ook zijn er geen beperkingen in het formaat.
Om vegetarische biefstukken te kunnen produceren bouwde de Wageningse onderzoekers samen met de TU Delft een werkend prototype van een soort biefstukprinter. Dit apparaat kan lappen vlees maken met een identieke structuur als het echte stukje vlees. De soja eiwitten worden samengevoegd tot een lap vlees van 60x30x3 centimeter. Genoeg om zelfs de allergrootste eters tevreden te stellen.
De structuur van een plantaardig biefstukje is fijner dan tot nu toe mogelijk was. Daarnaast is de methode energiezuiniger. Het vergt tien procent van de energie die nu nodig is voor bestaande methoden. Deze techniek, die Shear Cell Technology heet, kan plantaardig materiaal vervormen tot de gewenste vezelstructuur. De techniek werd voor zuivelproducten ontwikkeld maar, voor de duurzaamheid ligt de focus op plantaardige vezels. Hierbij gaat namelijk veel minder energie verloren.
De plantaardige biefstuk is afkomstig uit het ISPT-project. Naast de Wageningen universiteit werken hier ook de TU Delft, de Vegetarische Slager en The Peas Foundation aan mee. Omdat de Vegetarische Slager een belangrijke partner is wordt de eerste plantaardige biefstuk op de opendag van het bedrijf gepresenteerd.
Hoe lang het duurt voor de slager vegetarische biefstukjes kan gaan printen durft de onderzoeker nog niet te zeggen. Het prototype moet verder worden doorontwikkeld tot een volwaardige productiefaciliteit.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866363/Wageningen-print-vegetarische-biefstuk]Wageningen print vegetarische biefstuk[/url]
Wat een mooi initiatief. Veel gezonder dan al die vleestroep die vol anti-biotica zit en gemaakt wordt van zieke dieren.