Inside Varkens

Varkensstapel China krimpt, prijs klimt uit dal

5 Juli 2018 - Wouter Baan

Als gevolg van dalende prijzen, snijden Chinese varkenshouders in hun veestapel. Ondertussen is de varkensprijs in China weer op weg naar hogere niveaus. Wat zijn de perspectieven voor Europese exporteurs van varkensvlees?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zonder exacte aantallen te noemen, waren er volgens het ministerie van Landbouw in Peking in juni bijna 2% minder vleesvarkens dan 1 maand daarvoor. Afgelopen mei noteerde de varkensstapel al 2% lager dan dezelfde maand 1 jaar eerder.

De krimpende varkensstapel correspondeert met het stijgende aantal slachtingen; in het eerste kwartaal van 2018 werden 1,9% meer varkens geslacht. In totaal hingen in die periode circa 200 miljoen dieren aan de slachthaak. In het verlengde daarvan steeg de vleesproductie met 2,1% tot 15,4 miljoen ton.

Forse verliezen op de boer
De varkensstapel in China is doorgaans cyclisch gedreven. Sinds de winter van 2017 zijn de varkensprijzen hard gedaald; medio mei noteerde deze op het laagste punt in jaren. Omgerekend van Chinese renminbi’s naar euro’s: €1,37 per kilo (levend gewicht). Het gevolg is dat varkenshouders zo’n €25 per afgeleverd varken moeten bijleggen. Dit forse verlies werkt motiverend om dieren op te ruimen, terwijl sommige grote integraties een bouwstop inlasten. Ook de biggenprijs leverde in de afgelopen maanden veel in.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Na een forse prijsdaling, zit de varkensprijs in China weer in de lift. 

Hoewel de Chinese varkenssector in rap tempo professionaliseert, is naar verluidt nog altijd 25% van de productie in handen van de zogeheten ‘backyard-farms’. Dit zijn bedrijven die opschalen naarmate de prijzen aantrekken. In slechte tijden geldt dit principe precies andersom, zo blijkt uit het krimpende aantal varkens.

Prijs trekt weer aan
Ondertussen zit de Chinese varkensprijs in bijna alle provincies weer in de lift. In 1 maand tijd is de varkensprijs met €0,10 per kilo gestegen. Deze stijging past in het seizoenspatroon van de varkensmarkt in China. Doorgaans trekken de prijzen van juni tot december aan en volgt er naar de jaarwisseling een omslagpunt. Tussendoor zijn uiteraard de nodige schommelingen waarneembaar. Op basis van het verleden ligt het dieptepunt wel achter de rug. Dit biedt mogelijk verlichting voor Europese exporteurs van varkensvlees.

In de eerste 4 maanden van het jaar exporteerde Europese lidstaten ruim 463.000 ton varkensvlees (karkasgewicht) naar China. Vergeleken met dezelfde periode 1 jaar eerder, is dat een daling van 5,9%. Het probleem is dat de prijzen sterker onder druk staan dan het volume.

Per saldo exporteerde EU-lidstaten in de eerste 4 maanden van 2018 0,2% meer tot 1,29 miljoen ton varkensvlees. De opbrengsten daalden daarentegen met €186 miljoen tot €2,4 miljard. Daarbij is de euro aanzienlijk sterker dan in de afgelopen jaren. Dit verklaart waarom de varkensprijzen in Europa momenteel zo’n €0,30 per kilo lager noteren dan 1 jaar terug.

De aantrekkende varkensprijs biedt mogelijk enige prijsverlichting voor Europese vleesexporteurs. Gezien het prijsdal waar de Chinese varkenssector uit moet klimmen, is het niet reëel om hier op korte tot middellange termijn grote impulsen in Europa van te verwachten. Zeker niet omdat de concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Brazilië groot is.  

Prima perspectief
Onderliggend gezien is de afzet naar China nog altijd kansrijk. In 2018 importeert China naar verluidt 1,5 miljoen ton varkensvlees, waarvan het overgrote deel wordt geleverd door Europese exporteurs. Ter vergelijking: tot 2014 importeerde China nooit meer dan 800.000 ton. Daarbij groeit de Chinese bevolking nog altijd, terwijl de middenklasse steeds welvarender wordt. Ook de komende jaren blijft China daarom een kansrijke, maar een tegelijkertijd onmisbare, afzetmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden