Erik Tanghe / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Crisis of niet, Van Rooi Meat schroeft winst fors op

21 September 2021 - Wouter Baan - 2 reacties

Van Rooi Meat heeft afgelopen jaar fors meer winst gemaakt. Deze winsttoename is opvallend, gezien het vleesconcern 2 maanden de erkenning kwijt was om naar China te kunnen exporteren. Bovendien moest de vestiging in Helmond 2 weken op slot door de uitbraak van het coronavirus.

De netto-omzet daalde met een slordige €10 miljoen tot €765 miljoen, zo blijkt uit de jaarrekening van de beheer bv van de gebroeders Marc en Addy van Rooi. Onder aan de streep steeg de winst met bijna €6 miljoen tot een van €41 miljoen. Een forse winsttoename gezien de uitdagende omstandigheden waarin het vleesconcern vorig jaar verkeerde. 

Uitdagend jaar
Eind 2019 trok Van Rooi Meat aan de bel, toen het varkensvlees nog torenhoog stond. Een forse verlaging was toen naar eigen zeggen noodzakelijk, vanwege afzetperikelen die opspeelden in China. Het bleek de voorbode voor een memorabel 2020, waarin het vleesconcern bij schering en inslag de landelijke media haalde.

Toen corona eind mei toesloeg, moest de locatie in Helmond 2 weken op slot. Diverse medewerkers deden vervolgens hun beklag in de landelijke media. De corona-uitbraak had qua afzet nog een vervelend staartje. Tussen eind juni en eind augustus was Van Rooi, net als Vion, de erkenning kwijt om naar China te kunnen exporteren. De slachtcapaciteit werd daarom teruggeschroefd.

Geen dividend
Met die kennis in het achterhoofd is het opvallend dat de omzet buiten Europa een behoorlijke stijging laat zien van bijna 25% tot €259 miljoen. De afzet binnen Europa deed daarentegen wel een jasje uit en daalde met zo'n 25% tot €207 miljoen. Met een omzetbijdrage van €271 miljoen levert afzet in het binnenland daarmee weer de belangrijkste bijdrage aan de omzet. Waar in 2019 nog €50 miljoen aan dividend werd uitgekeerd, wordt de winst over 2020 toegevoegd aan de algehele reserves.  

Lees hier een interview met Marc van Rooi waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en tevens de huidige marktomstandigheden tegen het licht worden gehouden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
.... 21 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10894244/crisis-of-niet-van-rooi-meat-schroeft-winst-fors-op]Crisis of niet, Van Rooi Meat schroeft winst fors op [/url]
schandalig. Zal volgend jaar anders zijn. Dan is de helft van de boeren failliet
Abonnee
beertje 21 September 2021
En de boer ploeterde door!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden