Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Van Rooi: 'Correctie varkensprijs noodzakelijk'

17 December 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

Slachterij Van Rooi zegt dat een correctie van de varkensprijs noodzakelijk is. Daarmee blijft de vleeshandel op gang en kan 2020 opnieuw een goed varkensjaar worden.

In een persbericht geeft Van Rooi tekst en uitleg waarom zij voornemens zijn de varkensprijs te corrigeren. "In China is de prijs van varkensvlees zo fors gestegen dat consumenten afhaken of switchen naar andere soorten vlees. In de laatste maanden heeft dit land (deels door speculanten) veel geïmporteerd, waardoor de vrieshuizen vol raken. Daardoor stagneert de export. De varkensprijzen zijn zodoende overgewaardeerd", stelt Van Rooi. "Een correctie van €0,10 tot circa €1,80 per kilo is daarom noodzakelijk."

De slachterij wijst er verder op dat Braziliaanse en Canadese exporteurs kort geleden zijn toegelaten tot China, om het land zodoende te kunnen bevoorraden met varkensvlees. Ook het Europese concurrentievoordeel op de Verenigde Staten vervalt, gezien de handelsdeal in de maak is. De geluiden dat de tariefmuur op korte termijn wordt gesloopt, zijn begin december bevestigd door het Chinese ministerie van Handel.

2020 kan 2019 evenaren
Terugkijkend op 2019 spreekt slachterij Van Rooi van een 'uitermate goed varkensjaar', zo toont ook de inkomensraming van Wageningen Economic Research. Tegelijkertijd wordt gewezen op spanningen en strubbelingen verderop in de keten. Europese afnemers van de slachterij hebben het in financieel opzicht bijvoorbeeld moeilijk. Door de hoge vleesprijzen zijn zij gaan lopen of afgehaakt, onder andere doordat de kredietverzekering is ingetrokken. De hoge varkensprijs heeft dus een keerzijde.

Dit neemt niet weg dat Van Rooi voor 2020 positieve verwachtingen heeft. De slachterij verwacht dat de goede varkensprijzen van 2019 geëvenaard kunnen worden, mits nu een correctie plaatsvindt om de vleeshandel op gang te houden. De slachterij benadrukt dat het kortzichtig is om markt willens en wetens in de benen te houden. Hieraan kleeft een groot afbreukrisico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Allee 17 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885069/van-rooi-correctie-varkensprijs-noodzakelijk]Van Rooi: 'Correctie varkensprijs noodzakelijk' [/url]
Zelfde geld voor de biggen......
Abonnee
boereke 17 December 2019
denk dat van rooi nog wat wil stijgen in quit 500
Abonnee
nuchter 17 December 2019
-€ 0.10 "noodzakelijk" inzetten op min € 0.20. Het zegt wat!
JvO 17 December 2019
-20 inzetten om de markt in paniek te brengen en uiteindelijk werkelijk -8 doen. Na een periode dat de slachterijen enorme marges heeft kunnen maken. Ik vind dat echt schandalig!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden