DCA Aardappelbingo oogst 2015

Durft u gokje te wagen op aardappeltermijnmarkt?

16 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Handelen op de aardappeltermijnmarkt, louter op basis van toeval. Dat is het uitgangspunt van de DCA Aardappelbingo, die dit jaar al weer aan haar achtste editie toe is. DCA heeft de aardappelbingo geïntroduceerd om op basis van volledig willekeurig gekozen verkoopmomenten te komen tot een gemiddelde verkoopprijs voor de fritesaardappelen.

Hierbij wordt een oogstjaar opgedeeld in negen porties van elk zes weken. Voor elke periode wordt één balletje getrokken via het bingospel. Dit getal staat gelijk aan een handelsdag. De slotkoers van deze dag wordt benoemd tot verkoopmomenten. Maik Verwer, de specialist in de aardappelbingo, heeft vorige week het bingospel gedraaid voor oogst 2015. Met voor u de hamvraag: Durft u een gokje te wagen op de aardappeltermijnmarkt?

Middenprijs   Aardappelbingo oogst 2014 komt zo goed als zeker uit boven 7 euro per 100 kg

Met nog één handelsdag te gaan voor oogst 2014 komt de gemiddelde aardappelprijs van de Aardappelbingo zo goed als zeker uit boven de 7 euro per 100 kg. Daarmee heeft de bingo geen gemiddeld lager resultaat dan de andere afzetmethoden, kan Verwer nu al constateren. In de loop van de volgende week wordt de defintieve uitslag van de Aardappelbingo oogst 2014 bekend gemaakt.

De DCA Aardappelbingo over oogst 2013 heeft een gemiddelde aardappelprijs opgeleverd van 17,40 euro per 100 kg aardappelen. Dit is welgeteld 2 cent hoger dan de gemiddelde slotnotering op de aardappeltermijnmarkt over de oogst van het vorige jaar. Over oogst 2012 bleek handelen op basis van willekeur een 40 cent hogere prijs op te leveren dan de gemiddelde slotnotering. Ook over de oogsten 2007 tot en met 2010 bleek het financieel rendement van een aardappelbingo hoger uit te vallen dan de andere afzetmethoden.

De vaste prijscontracten en de poolcontracten wikkelen af in week 14 van 2015. Mede om die reden is de looptijd van het bingospel ook in diezelfde week. Hiermee kan er een eerlijke prijsvergelijking gemaakt worden tussen de verschillende afzetmethoden: ‘vaste prijscontract’, ‘pool zonder voorverkoop’, ‘pool met voorverkoop’ en ‘bodempool’.

De poolprijzen van de diverse afnemers worden in de regel eind juni en begin juli bekendgemaakt. Dan kunnen de prijzen van de verschillende afzetmethoden met elkaar worden vergeleken.

Deze trekking kunt van de DCA Aardappelbingo over oogst 2015 kunt u hieronder zien. Let op: Maik Verwer heeft in deze trekking 24 december 2015 als datum aangewezen voor het toevoegen van een volgende slotkoers. Op deze datum is de termijnmarkt echter gesloten. De regel is om dan de slotkoers van de voorgaande handelsdag te bepalen, in dit geval die van 23 december 2015.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

BB TV Aardappelbingo

Verkoop aardappelen oogst 2024 bij toeval bepaald

Nieuws Aardappelen

Hoogste prijs in de Aardappelbingo ooit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden