McCain

Nieuws Aardappelen

McCain investeert door en breidt fabriek Lelystad uit

13 Oktober 2020 - Kimberly Bakker - 2 reacties

Dat McCain Foods op een positieve manier naar de toekomst kijkt, blijkt uit de hoeveelheid investeringen die het bedrijf dit jaar heeft gedaan. De fritesproducent zet zich actief in tegen de klimaatverandering en hoopt snel een voet aan wal te zetten in Rusland. De nieuwste investering is de uitbreiding van de fabriek in Lelystad. Maandag 12 oktober is hiervoor de eerste paal geslagen.

De fabriek van McCain Foods in Lelystad wordt met 9.000 m2 uitgebreid, waardoor de productiecapaciteit met 33% toeneemt. Met de uitbreiding is een bedrag van €65 miljoen gemoeid. "In dit jaar met veel onzekerheden zijn we blij te zien dat McCain in de lange termijn investeert en daarmee een stabiele basis legt voor de toekomst", aldus Luc Geurts, directeur van McCain Lelystad. Het voornaamste doel van de uitbreiding van de fabriek in Lelystad is om te kunnen voldoen aan de groeiende marktvraag. "Met deze uitbreiding kunnen we de efficiëntie van het werk verbeteren."

Het is niet de eerste investering in een fabriek dit jaar. Begin juli maakte McCain Foods al bekend een eerste fabriek te willen bouwen in Rusland. Met die fabriek hoopt het te kunnen profiteren van de relatief goedkope grondstoffen en wil het fors besparen op logistieke kosten, al is de vraag  wel of de Russische aardappelen voldoen aan de kwaliteitseisen. Dit plan sluit nauw aan bij de ambities van de Russische overheid om meer zelfvoorzienend te zijn en daarnaast een dominantere rol te spelen in de wereldwijde export van landbouwproducten.

Investeren in duurzaamheid
Ook de thema's 'duurzaamheid' en 'klimaatverandering' spelen een grote rol bij McCain Foods. Zo maakte de fritesproducent half augustus bekend omgerekend bijna €28 miljoen te investeren in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wil het bedrijf aardappeltelers helpen zich beter te wapenen tegen de gevolg van klimaatverandering. Het geld kan onder meer gebruikt worden om te investeren in duurzamere irrigatiesystemen en andere innovatieve technologieën, zoals zelfrijdende oogstmachines.

Eind september maakte McCain bekend dat het, in samenwerking met McDonalds, een fonds op zet om aardappeltelers in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen bij het gebruik van innovatieve technieken en technologieën om de bodemkwaliteit en het waterbeheer van het land te verbeteren. Daarmee hoopt de producent ook ondersteuning te bieden in de klimaatdoelen van de Britse overheid. Met dit fonds is een bedrag van €1 miljoen gemoeid.

Ook bij de uitbreiding van de fabriek in Lelystad staat duurzaamheid hoog op de agenda. Met de uitbreiding hoopt de fritesproducent een energiebesparing van circa 15% te realiseren. Daarnaast onderzoekt McCain Foods de mogelijkheden tot verdergaande vermindering van de CO2-uitstoot. Het doel is dat de vernieuwing van de fabriek in Lelystad in februari 2022 afgerond is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
teler 13 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889646/mccain-investeert-door-en-breidt-fabriek-lelystad-uit]McCain investeert door en breidt fabriek Lelystad uit[/url]
Een groeiende marktvraag in friet, dus geen reden om de contractprijs te verlagen volgende jaar
Abonnee
Noord 13 Oktober 2020
De enige manier om een gezonde (contract)prijs te krijgen/houden is snoeien in het areaal. Gewoon geen arealen meer met 3 cijfers en alles is opgelost. Scheelt een hoop werk met meer financiele opbrengsten. En schaam je niet voor je buurman
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden