Shutterstock

Inside Aardappelen

McCain zet voet aan de grond in Rusland

1 Juli 2020 - Jeannet Pennings

's Werelds grootste fritesproducent McCain is van plan een fabriek te bouwen in Rusland. Doellocatie is de industrieregio Toela, een kleine 200 kilometer ten zuiden van Moskou.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het Russische nieuwsplatform Kommersant heeft McCain hiervoor reeds een projectstructuur opgezet. Met een eerste fabriek in Rusland kan de wereldmarktleider profiteren van relatief goedkope grondstoffen en fors besparen op de logistieke kosten. De vraag is echter wel of de Russische aardappelen voldoen aan de vereiste kwaliteit.

Lokaal verwerken
Afgelopen maand zou McCain Foods Rus LLC zijn opgericht met als doel lokaal aardappelen te gaan verwerken. Bronnen melden dat McCain plannen uitwerkt om een fabriek te bouwen in de stad Oezlovaja. Enkele voorwaarden die investeerders zouden zijn overeengekomen zijn: geen invoerrechten, geen btw-betalingen tot 2065 en de eerste 10 jaar een inkomstenbelastingtarief van 2%.

Het is niet de eerste keer dat McCain de mogelijkheid  onderzoekt om een fabriek in Rusland te bouwen. Eerder werd gesproken over een fabriek in de regio Brjansk met een capaciteit van circa 150.000 ton per jaar. Die plannen strandden echter in een vroeg stadium. In 2019 werd vanuit vleesconcern Cherkizovo gesproken over een mogelijke samenwerking met McCain voor de productie van frites, maar ook dat plan werd van tafel geveegd.

Rusland wil zelfvoorzienend zijn
Het nieuwe projectplan sluit aan bij de ambities van de Russische overheid om meer zelfvoorzienend te zijn en een dominantere rol te spelen in de wereldwijde export van landbouwproducten. De Russen klagen regelmatig dat de verwerking van aardappelen in eigen land ver onder de maat is. De verwachting is dan ook dat de aardappelverweking in het land een vlucht zal nemen.

De fritesproductie in Rusland is pas 2 jaar geleden echt op gang gekomen met de oprichting van Belaya Dacha, een joint venture waarvan Lamb Weston/Meijer een kwart van de aandelen bezit. De fabriek in Lipetsk heeft een capaciteit van 1000.000 ton eindproduct. Als gevolg van de coronacrisis en de ingezakte vraag naar frites moest de fabriek 3 maanden eerder dicht dan de geplande tijdelijke sluiting in de zomer. Desondanks merkt Belaya Dacha dat de Russische markt voor frites groeit. Aan een voorspelling voor de komende 2 of 3 jaar waagt het bedrijf zich echter niet.

Bedreiging voor Nederland?
Volgens de prognoses van Euromonitor International zal de verkoop van aardappelproducten in de Russische detailhandel dit jaar bijna met 10% groeien. McCain is de grootste speler in dit verkoopsegment met een aandeel van ruim 20%. Het belangrijkste afzetkanaal voor frites, de horeca, lijkt bovendien onverzadigbaar. Volgens douanegegevens importeerden de Russen in 2019 bijna 100.000 ton verwerkte aardappelen. Nederland is de belangrijkste leverancier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox