Inside Aardappelen

Droogte lijkt invloed te krijgen op de markt

22 Juni 2018

De termijnmarkt voor het april 2019 contract zette deze week weer een stap(je) omhoog. Wat doet de prijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de maand juli in zicht, begint het spannend te worden. Houdt het droge weer lang genoeg aan, of gooit een wisselvallig weertype medio juli roet in het eten (met betrekking tot de stemming)? 

Richting wordt bepaald
De markt lijkt voor het eerst een richting te kiezen. Traditioneel gezien kiest de prijs pas in week 27 of 28 een richting, waarbij de hoogte van de termijnmarkt vaak van belang is. Een prijsniveau in juli van boven de €15 kan een belangrijke indicator zijn voor het verdere prijsverloop van het seizoen. 

Een feit is echter wel dat het oude seizoen dramatisch afloopt, na de eveneens zeer slecht verlopen voorgaande maanden. De 'erfenis' van seizoen 2017/2018 hangt als een donkere wolk boven de markt van het nieuwe seizoen, waardoor vandaag de dag een termijnmarktniveau van €20 erg ver weg lijkt.

Droogte
Toch zijn de signalen over droogte momenteel de belangrijkste drijfveren voor de huidige marktontwikkeling. Een relatief droge start in het begin van het seizoen (op de lokaal extreme neerslag na) zorgde voor een relatief snelle gewasontwikkeling. Dit is ook terug te zien in de Boerenbusiness Gewastour.

Nu komt echter de cruciale fase van de knolzetting en het sluiten van de gewassen (de langste dag was op 21 juni), wat grotendeels de hectareopbrengst zal gaan bepalen. Het neerslagtekort komt in de buurt van de 5% droogste jaren. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden