Daling ZEW-index zorgwekkend

Somberheid troef over Duitsland én eurozone

14 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Er zijn veel indicatoren die beleggers scherp in de gaten houden omdat ze een soort thermometer zijn waarop ze kunnen aflezen of een economie gezond is of niet. De Duitse ZEW-index is een index die net iets meer aandacht krijgen dan andere indicatoren. ZEW-index geeft de stemming onder analisten en beleggers weer.

En die stemming is beroerd. De index die de verwachtingen van analisten en beleggers voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone, weergeeft, zakte van 6,9 punten in september naar -3,6 punten. Analisten hielden rekening met een daling naar 0 punten maar de daling was dus sterker. Het was de tiende achtereenvolgende maand waarin de ZEW-index voor Duitsland daalde. De index staat zo voor het eerst sinds eind 2012 in het rood.

Er is ook een ZEW-index die de stemming over de huidige situatie peilt. Die is ook gedaald en hoe: van 25,4 punten in september naar slechts 3,2 punten in oktober. Beleggers hadden verwacht dat de daling beperkt zou blijven tot 18 punten.

Belangrijke graadmeter zakt onverwacht hard

Behalve stemming voor Duitsland, peilen de onderzoekers achter de ZEW-index ook de stemming voor de eurozone. Ook daar was een verdere verslechtering te zien, van -43,8 punten in september naar -56,8 punten deze maand.  Verslechterde vooruitzichten voor de economische groei in de eurozone en toenemende geopolitieke spanningen worden aangehaald als de belangrijkste redenen voor sombere stemming.

Met deze beroerde prestatie is de ZEW-index de zoveelste indicator dat het economisch klimaat in Duitsland en de eurozone verslechtert. Dat vergroot de kans op nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) die de langetermijnrentes verder onder neerwaartse druk zouden zetten. Ook neemt de kans toe dat EUR/USD verder zakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden