Column Herma van den Pol

Opgepast melkveehouder: weidegang ligt op loer

21 December 2015 - Herma van den Pol - 23 reacties

De Nederlandse melkveehouderij was al niet te vergelijken met die in andere landen, maar nu is er iets wat de sector nog meer onderscheid van die in andere landen. Namelijk weidegang. Wat is er toch aan de hand dat een onderwerp als dit op de politieke agenda terecht kon komen? 

Voor de duidelijkheid, de koeien buiten is een leuk gezicht. Een voormalige buurman gebruikte het voor de eerste keer naar buiten gaan van de koeien vaak als inspiratie voor zijn column in een agrarisch blad. 

Nog een feit: koeien zijn net mensen

Na een hele winter binnen zijn de koeien altijd blij dat ze weer naar buiten kunnen. Het eerste gras levert ook altijd een plus op in de melkproductie en de dieren ogen tevreden, maar hetzelfde gebeurt als ze na de zomer weer permanent op stal komen. Het scheerapparaat erover, een ander menu en de dieren liggen weer net zo heerlijk in de boxen te herkauwen als ze dat op de mooie dagen buiten deden. 

Nog een feit: koeien zijn net mensen. Van regen houden ze niet, te warm houden ze niet van, te koud vinden ze niet leuk en onweer worden ze ook niet blij van. Ook als door droge omstandigheden het gras niet voldoe, blijven ze liever binnen. Als je de koe laat kiezen dan vindt hij het buiten wel leuk, maar wanneer er voldoende goed voer is en een aangename temperatuur blijft hij ook graag binnen. Je hebt binnen- en buitenkoeien, net zoals er binnen- en buitenmensen zijn.    

Toch is de maatschappij de laatste jaren steeds harder gaan roepen om weidegang. Wat is het verschil tussen weidegang en bijvoorbeeld een verbod op het gebruik van compost in boxen of de inzet van diermeel? Compost en diermeel hadden beide een connectie met de gezondheid van mensen of invloed op het product. Dit is primair de reden dat er wordt gewaakt voor boterzuur. 

Opmerkelijk is het dat de roep om weidegang harder werd, naarmate het einde van het melkquotum dichterbij kwam. Misschien dat de sector hier alerter op had kunnen zijn, maar daar is het nu te laat voor. Het ziet er naar uit dat de burger het idee heeft dat weidegang garant staat voor een romantische traditionele sector. Geen grote moderne bedrijven, met een hoogwaardig product, maar een traditionele donkere grupstal. Melken aan de leiding, waarbij het oppassen was voor knieën, ruggen en armen.

In een aantal provincies zit de burger bijna op het boerenerf. Ik kan niet goed beoordelen waardoor ze daar het idee krijgen dat de koe buiten beter af is dan de koe binnen, maar helaas wonen daar de meeste mensen. Democratie geldt ook hier weer. Melkveehouders mogen dan een groot deel van het Nederlandse cultuurlandschap onder hun beheer hebben, qua aantal hebben ze weinig in te brengen. Dit wil zeggen als de sector al op één lijn had gezeten, wat helaas niet zo is.  

Je hebt dus rekening te houden met de burger, die misschien op zondag de moeite neemt om een wandeling over het platteland te maken. Waar niet aan te ontkomen is, is de gedachte dat weidegang synoniem staat aan kleinschalig en permanent op stal gelijk staat aan mega, voor Nederlandse begrippen. In bijvoorbeeld de VS lachen ze zich rot wanneer een bedrijf met 200 tot 300 koeien wordt omschreven als mega. 

In bijvoorbeeld de VS lachen ze zich rot wanneer een bedrijf met 200 tot 300 koeien wordt omschreven als mega 

Het draait allemaal om beeldvorming. Dit is de reden dat de deelnemers aan het Convenant Weidegang blij zijn een hoger percentage te kunnen melden, ondanks dat de groei niet in volledige weidegang zit, maar in het percentage wat een kwart van het rundvee buiten doet. Veelal jongvee en droge koeien. Het CBS komt in de derde week van december met exacte cijfers en die gaan een ander beeld vormen. Zo zit de groei in de sector bij de middelgrote en grote bedrijven en houden die de koeien veelal binnen, wat logischerwijs inhoudt dat meer koeien de wei niet in zijn gegaan.  

Maar eigenlijk is dit neuzelen over aantallen. Waar het om gaat is dat in Nederland veel burgers geen behoefte hebben aan hele grote bedrijven. Zelfs al heb je voldoende grond en de mestverwerking op orde dan nog worden degene die de beeldvorming domineren niet blij van de grote bedrijven. Opvallend genoeg komt nu naar buiten dat consumenten graag meer betalen voor weidemelk, aldus Milieudefensie en pleit het World Animal Protection (WAP) voor een hoger prijskaartje aan weidemelk. Ik durf er wel wat op in te zetten dat de prijsgevoelige consument van vandaag de dag toch gaat voor het goedkoopste product. De graskaas werd ook pas goed verkocht als de 'winterkaas' op was. 

En zo komt het onderwerp op de politieke agenda. Anders dan in de varkenssector, waar geen verplichting voor modderbaden en stro-nesten bestaat, wordt nu gekozen voor een inzet op weidegang. Misschien ben ik te cynisch, maar zoals eerder gezegd voelt de koe zich in een comfortabele stal net zo thuis als in een weiland. Aan opstallen zit geen gevaar voor de gezondheid van mensen die melk consumeren en de dieren leven, zover ik weet, niet langer of korter dan koeien die buiten komen. Maar het wordt voor de grote bedrijven wel heel lastig om weidegang toe te passen, juist door de schaal die ze hebben.

In de varkenssector worden dieren noodgedwongen verdeeld over meerdere locaties om de beeldvorming goed te houden, daar gaat het in de melkveehouderij waarschijnlijk ook naar toe. De consument wil een klein prijsje, het allerbeste koopje, hamsteren en de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs en een niet te grote melkveehouderij. De politiek heeft door middel van sturen op weidegang een sterke troef in handen. En de melkveehouder? 

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Reacties
23 reacties
schoenmakers1 21 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10867401/Opgepast-melkveehouder:-weidegang-ligt-op-loer-]Opgepast melkveehouder: weidegang ligt op loer[/url]
Beste Herma van den Pol, het is democratisch dat de meeste stemmen gelden, maar ook in een democratie mag niet gediscrimineerd worden, en dat is waar momenteel de landbouw zeer onder lijdt
Victor 21 December 2015
@Schoenmakers1 Uit heel het verhaal van Herma blijkt toch dat ze het helemaal met je eens is. Dat onwetende mensen invloed kunnen uitoefenen over zaken die in principe toebehoren aan een zelfstandig ondernemer. Wanneer komt thieme nu eens met verplichte ruimte voor cavia's, konijnen en hamsters bij de burgers thuis in plaats van in die kleine kooitjes? Of gaan stemmen van de simpele ziel voor dierenleed?
Herman 21 December 2015
Prima column Herma van den Pol
Het ziet er inderdaad naar uit dat er net als in de varkenshouderij een 2deling komt in de melkveehouderij.
Aan de ene kant grote bedrijven met personeel die honderden koeien gaan melken en aan de andere kant gezins-of 1mansbedrijven die waarschijnlijk voor niche (biologische) markten gaan produceren.
Allemaal prima maar het gevolg is dat uiteindelijk maar 20 of nog minder % van de koeien weidegang krijgt. Dat is inderdaad geen probleem als we geen heikel punt van weidegang hadden gemaakt. Maar nu kunnen we niet meer terug.
Ester (@Boerenfluitjes) 21 December 2015
Wat ook zou helpen in het hele verhaal al boeren de consument eens gaan uitleggen dat weilanden met een reden leeg staan. En het dus niet zo is dat de lege wei hoort bij een boer die zijn koeien op stal houd. Zo zijn er nog wel meer van die dingen die consumenten niet snappen. Ik ben al jaren bezig om die brug te slaan als Boerenfluitjes op twitter. Hulp nodig, mail maar. :-)
klavertje6 21 December 2015
Koeien naar buiten, het is een fraai gezicht dat de koeien buiten in de wei lopen anders word het zon kaal gezicht, de consument vind het prachtig dat de koeien in de wei lopen ik ervaar dat zeker. We kunnen in dit kleine kikkerlandje niet van die megastallen gebruiken. Al het ruwvoer moet van heine en ver komen, veel transport over de weg waar de burger weer overlast van heeft. Nee houd het nu maar gewoon bij 80a 90 koeien per bedrijf.
geert 21 December 2015
Gaat de burger straks nu echt betalen voor koeien en kalfjes in de wei ? Het zou een goede zaak zijn ,net als dat de burger betaalt bij de ingang van de dierentuin,dus er zijn weer goede vooruitzichten voor boeren met koeien in de wei !
albertos 21 December 2015
heb ook koeien in de wei 125 stuks harstikke mooi maar burgers lopen er langs met hondje en beestje los in de wei en rennen maar dehele boel op de loop met alle gevolgen van dien
albertos 21 December 2015
koeien in de wei burgers in de flat
bem 21 December 2015
Logisch dat de politiek de koeien verplicht in de wei wil. Alle onwetende consumenten wordt elke dag via het pak vla wijs gemaakt dat de koeien in de wei het zo best hebben. Hierdoor moeten ze wel denken dat het in de stal dan niet zo best is. Logisch gevolg is dan om het in het belang van de dieren te verplichten.
Conclusie: Als de verplichting er komt is het aan de eigen zuivelsector te danken want als die niet altijd over weidegang gezanikt zouden hebben waren de slapende honden ook niet wakker gemaakt.
Herman 21 December 2015
Beste Herma: Goede column. Alleen dat je weidegang als een bedreiging ziet dat wil er bij mei niet in. Weidegang is door de zuivelindustrie altijd gebuikt als een goed verkoop argument. We hebben het tot ons voordeel steeds gebruikt in de verkoop. Ik heb nooit gehoord van boeren die protesteerden omdat er weidegang op het pak stond.
Daardoor hebben we een betere melkprijs als in de ons omringende landen. We dachten alleen dat we wel de weidemelkprijs kunnen maken zonder weidemelk te leveren. Nou de consument trapt er niet meer in. De politiek voelt haarfijn aan waar de consument gevoelig voor is en speelt daarop in en dus staat het op de agenda. Maar laten we blij zijn met het merk weidemelk. De boer die het kan moet er gebruik van maken. Ook voor de export en toerisme zal het een goede zaak blijken te zijn.
schoenmakers1 21 December 2015
beste herman, zolang de premie voor de weidemelk niet uit de markt kan komen, maar alleen door de boeren betaald moet worden die het vee op stal houden kun je alleen maar stellen dat er niemand is die het ook maar ene snars kan schelen waar de melk vandaan komt, roepen doet men vanalles, maar dat is ook het enige
pieter 22 December 2015
Dit collum en de reacties, is echt de arrogantie ten top !!!
Burgers worden hier weggezet als onnozele mensen.
Als het in de veehouderij door blijft gaan met intensiveren, raken de boeren hun goede imago kwijt.
Koeien in de wei zien de burgers niet alleen als goed voor de koe, en een beter product, ze zijn ook bezorgt over de op gazonnen lijkende perselen grasland, waar geen kieviet, gruto, leeuwerik enz. nog kan nesten.
Het is voor de consument hier ook niet nodig, want ze hebben maar 25% van de melk nodig !!!
Jan 22 December 2015
Beste Herma, ik hoop toch echt niet dat we de kant van de varkenshouderij opgaan. Deze sector heeft zichzelf te gronde gemaakt door steeds maar groter en steeds onzichtbaarder te worden. Met als gevolg lage prijzen en geen draagvlak meer bij de burger.
Laat ons als melkveehouderij de binding met de burgers in NL wel houden. O.a. door onze koeien te laten zien als ze grazen in onze mooie weilanden. Hierdoor onderscheiden we ons ook van de rest van Europa en daardoor ook gemiddeld hogere prijzen voor onze melk.
Willly 22 December 2015
Ik ben het met Herman ,Pieteren en Jan eens laten we weidemelk nog meer tot zijn recht komen dat we een betere prijs krijgen een paar centen meer als stal melk is redelijk kijk naar ecologie's melk. Als bedrijfsvoering zit je daar dicht bij.
Dat hebben ze wel verdien dat zijn boeren met gezond boeren verstand en ruim voldoende grond. Maar de grote melkondernemers zonder grond die maar door hollen en nog meer melk produceren waar geen markt voor is. Zij hebben veelal neven takken waar ze inkomen uit halen en laten arbeider melken.
schoenmakers1 22 December 2015
Het is natuurlijk van de zotte dat een groepje van de mensen die nog geen 25% van de melk consumeren, zie pieter, zeggenschap zouden moeten hebben hoe wij ons werk doen, we hebben het veel te ver laten komen door altijd maar weer achter de hardroepers aan te hollen, zonder daarbij aan ons zelf te denken, ik durf gerust te stellen zoals ook in dit artikel wordt aangegeven dat stalmelk zeker niet slechter is als weidemelk, het is dan ook niet te verkopen dat de opstallers moeten betalen voor de weiders, ik zou zeggen laat dat kleine groepje van de 25% die zeggen dat ze weidemelk willen, deze melk maar in het buitenland halen, kunnen ze daar ook mooi naar de koeien kijken, zijn wij tenminste van ze af
pieter 22 December 2015
@schoenmakers ik bedoel met 25% toch echt 25% van de totale nederlandse melkproductie, de overige 75% moet afgezet worden in het buitenland.
pieter 22 December 2015
@schoenmakers, met 25% bedoel toch echt 25% van de totale melkkproductie in Nederland, de overige 75% moet afgezet worden in het buitenland.
Pieter 22 December 2015
@schoenmakers, met 25% bedoel ik toch echt 25% van de totale melkproductie in Nederland, de overige 75% moet afgezet worden in het buitenland.
Pieter 22 December 2015
@schoenmakers, met 25% bedoel ik toch echt 25%van de totale melkproductie in Nederland, de overige 75% moet in het buitenland worden afgezet.
pieter 22 December 2015
@schoenmakers, ik bedoel 25% van de totale melkproductie in nederland, de andere 75% moet in het buitenland afgezet worden.
Tonnie 24 December 2015
koeien horen in de weiis ook veel beter voor hun poten alleen koeien binnen op stal gaat dit ten koste van de poten van de koe, daaroom zou weidegang verplicht moeten worden, dieren welzijn
petatje 24 December 2015
Pieter schreef:
@schoenmakers, met 25% bedoel ik toch echt 25%van de totale melkproductie in Nederland, de overige 75% moet in het buitenland worden afgezet.

Er moet niks, maar ben blij dat er flink wat geexporteerd wordt. Kunnen we tenminste de Nederlandse staatskas op orde houden,want van alleen potverteren wat de burger graag ziet kan de Nederlandse schoorsteen niet roken. Het geld moet verdiend worden, het groeit niet in de muur! Is er in dit land dan niemand meer met enig economisch besef.
Piet 14 Januari 2016
Is toch zo mooi dat de koeien ook een keer hard kunnen lopen en springen in de lucht dat hoort toch bij het landschap
geert 26 Januari 2017
Friesland-Campina laat het voorkomen in een promotiefilmpje of ze het in China geweldig vinden dat de boeren in Nederland de koeien in de wei houden,wat een onzin.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden