Agrifoto

Analyse Uien

Het loopt altijd anders dan je verwacht met uien

17 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In de uienhandel zijn telers en sorteerders wel wat gewend als het om gekke, onverwachte gebeurtenissen gaat. Een maand geleden was een deel van de sector er nog van overtuigd dat het niet meer goed zou komen in het resterende deel van het seizoen. Die stemming is nu 180 graden gedraaid. Nu gaat het misschien weer wat te gek de andere kant op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het uienseizoen 2023/24 als een nachtkaars uitgaat is vooralsnog niet het geval. Toegegeven, we zitten sowieso in één van de laatste kooprondes van dit seizoen, misschien zelfs wel de laatste. Dat er weer gelopen wordt op (goede) uien was terug te zien in de prijzen op de regionale beurzen. Telers zien het weer wat meer zitten en vragen €20 voor direct leveren en voor later in de maand zingt het kwartje ook rond.

Dat de telersprijs richting het einde van het seizoen nog wat zou oplopen komt niet echt als een verrassing. Het gaat alleen sneller en met grotere stappen dan waar op werd gerekend. "Vorige week kocht je voor €15 goede uien voor dit seizoen en voor €17, misschien €18 een uitmuntende box. Nu vragen telers voor alles in het betere segment €20", aldus een sorteerder. Verpakkers gaan toch mee met wat telers vragen. Met alle dagen die er tussenuit vallen deze weken (Hemelvaartsdag, de vrijdag daarna en Pinksteren aanstaande maandag) is het voor het gevoel vrij druk. Liever nu nog een rondje meedoen dan volgende week de kans lopen mis te grijpen, zo lijkt het.

Spanningsveld
Als teler is dat wel iets om goed in de gaten te houden. De importuien komen steeds meer op de markt. Begin juni is voor veel sorteerders de tijd voor onderhoud en draaien ze standaard niet. Alles kan, maar het tijdvenster om de uien van oogst 2023 te verkopen wordt wel smaller en smaller. 

Met hogere inkoopprijzen zou de baalprijs ook mee moeten. Dat wil nog niet erg lukken. De vraag leek wat robuuster te worden, maar als je meer vraagt haken de kopers ook zo weer af. Om het rondgerekend te krijgen kiezen sommige sorteerders daarom voor de goedkopere uien die nog op de teler te krijgen zijn. Daar een topeindproduct van maken, lukt niet. Met de juiste klanten in het bestand en een passende prijs lukt het, maar dat is niet voor iedere sorteerder weggelegd.

De DCA-notering Baalprijs Uien probeert een voorzichtig stapje omhoog te maken. De drielingen en middels laten een kleine stijging zien. De grove en super blijven stabiel.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden