Productie neemt niet af

Hoofdpijn voor Rusland: olie blijft goedkoop

29 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Al eerder hebben we uiteengezet dat de olieprijs van grote invloed kan zijn op het Russisch buitenlands beleid en zelfs bepalend kan zijn hoe land Rusland zijn sancties tegen de Europese Unie vol kan houden.

In het kort komt het erop neer dat hoe lager de olieprijs, hoe meer pijn omdat minstens de helft tot, volgens sommigen 80 procent, van de inkomsten van de Russische overheid gerelateerd is aan olieverkopen. Bij een olieprijs tussen 80 en 90 dollar per vat wordt de situatie echt nijpend voor Moskou.

De afgelopen maanden is de olieprijs hard gedaald, van ruim boven 100 dollar naar iets boven 80 dollar. Dat doet veel pijn in Rusland, maar dat land heeft grote valutareserves waardoor het die pijn enige tijd kan verzachten.

Als de olieprijs zich zou herstellen, zou Rusland meer lucht krijgen en zou het land sancties langer vol kunnen houden. Het ziet er alleen niet naar uit dat de olieprijs de komende maanden zal stijgen.

Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verlaagt zijn voorspelling voor de olieprijs in 2015 van ongeveer 100 dollar per vat naar 85 dollar. En de oliemarktanalisten van Goldman Sachs staan niet bepaald alleen in hun somberheid.

De Britse bank Barclays gaat ervan uit dat de olieprijs volgend jaar lager zal zijn dan eerder dit jaar. Met een voorspelling van 93 dollar per vat zijn de Britse analisten iets optimistischer dan hun collega’s bij Goldman Sachs. Deutsche Bank zit tussen beide banken in met zijn voorspelling van 88 dollar.

De vraag naar olie neemt nauwelijks toe, dus de olieprijs zou alleen stijgen als het aanbod van olie zou zakken. De OPEC-landen, organisatie van olieproducerende landen, is goed voor ruim 40 procent van het totale aanbod. OPEC kan dus de olieprijs omhoog duwen als de leden hun productie zouden verlagen. Maar de OPEC-landen negeren tot nu toe alle oproepen daartoe. Sommigen zien daar de hand van de Amerikanen in. Die willen de olieprijs laag houden omdat dat een soort wapen is in de strijd met Rusland.

Een verdere daling van de olieprijs zien de genoemde analisten overigens ook niet. Volgens hen zal de olieproductie in de wereld iets afnemen en de kans is niet groot dat de vraag onverwacht zal inzakken. Het ziet er dus sterk naar uit dat de olieprijs ook in 2015 rondom het huidige niveau blijft schommelen. Dat is goed nieuws voor de consument in de door recessiegevaar geplaagde eurozone maar wel slecht nieuws voor Rusland dat in een snel tempo door zijn valutareserves heen raakt én waar bedrijven, zelfs grote oliegiganten, inmiddels zoveel pijn lijden dat ze staatssteun willen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden