Onder meer rentes onder druk

ECB gaat 1000 miljard euro in economie pompen

6 November 2014 - Edin Mujagic - 2 reacties

Het is vandaag de eerste donderdag van de maand en zoals elke eerste donderdag van de maand is ook vandaag het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen geweest in Frankfurt.

De ECB gaat beginnen met het opkopen van leningen die banken hebben verstrekt aan bedrijven in de eurozone in de hoop zo geld aan het rollen te krijgen in de muntunie. Dat op zijn beurt moet de economische groei en de inflatie aanjagen.

De centrale bank gaat dat minstens twee jaar lang doen, dus tot eind 2016. In totaal is de ECB van plan 1000 miljard euro extra in de economie van de eurozone te stoppen. De ECB hoopt dat die 1000 miljard ervoor zullen zorgen dat de economische groei aantrekt en de inflatie oploopt naar 2 procent.

0,4

procent

bedraagt de inflatie in de eurozone waar de ECB iets minder dan 2 procent wil zien

Dat wordt nog een lastige opgave. De laatste weken zijn verschillende indicatoren gepubliceerd waaruit blijkt dat de economische activiteit in de eurozone alweer afkoelt nog voordat die enigszins op stoom was gekomen. Het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en andere instellingen hebben de groeiramingen voor 2015 verlaagd.

Wat de gevolgen zullen zijn voor de rentes en de waarde van de euro en wat kunnen we verwachten als de situatie zich niet ontwikkelt zoals de ECB hoopt, over die vragen gaat onze reguliere renteupdate die morgenochtend zal verschijnen op Boerenbusiness.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ECBEuro
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ramos 6 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/rentemarkt/artikel/10860449/ECB-gaat-1000-miljard-euro-in-economie-pompen]ECB gaat 1000 miljard euro in economie pompen[/url]
Wat betekend dit nu?

Er word 1000miljard geld bijgedrukt?
Hoeveel % is dat? van het totaal?
erik 6 November 2014
ze gaan leningen van banken opkopen, dat is iets anders als geld bijdrukken. Dat doen ze meestal in bananenrepublieken, en dan krijg je juist een heel hoge inflatie. Voor je tweede vraag zou ik alle BBP's van de EU landen optellen en dan krijg je een voorzichtige inschatting van hoeveel het nu is.
Edin Mujagic 7 November 2014
@ramos: 1000 miljard is ruim 1,5 keer de Nederlandse economie, niet bepaald een kleintje in Europa. Alles wat we samen in Nederland produceren in één jaar tijd, is ongeveer 600 miljard euro waard. Kortom, het is en fors bedrag dat de ECB in de economie wil pompen.

@erik: De ECB moet wel geld hebben om de leningen te kopen en drukt dat, om het maar zo te zeggen, bij. Bovendien kan het zo zijn dat de banken makkelijker leningen verstrekken in de wetenschap dat ze die leningen aan de ECB kunnen verkopen. Als ze meer geld gaan uitlenen, neemt de geldhoeveelheid toe.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden