Inside: Granen & Grondstof

Tarwe overvloedig en goedkoop

27 Maart 2018 - Niels van der Boom

De enorme Russische tarwevoorraden, die het land sinds de Sovjet-Unie niet meer heeft gezien, zorgen ervoor dat de wereldmarkt over ruim voldoende grondstof beschikt. Die is bovendien scherp geprijsd, mede doordat tarwe in de Europese Unie (EU) alleen op prijs kan concurreren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het einde van marketingseizoen 2017/2018 heeft Rusland een geschatte tarwevoorraad van 20,6 miljoen ton, zo schrijft nieuwssite Bloomberg. Dat is 50% meer dan vorig seizoen. Dit is het hoogste niveau sinds beëindiging van de Sovjet-Unie. Ook de export ligt op een zeer hoog niveau; Rusland exporteerde dit seizoen tot dusver 25% meer tarwe dan ieder ander land op de wereldmarkt.

De dalende prijzen van EU-tarwe, voornamelijk afkomstig uit Frankrijk, gaven exporteurs hoop. Ondanks dat de prijzen zijn gedaald, en die in Rusland zijn gestegen, is het verschil te klein om kopers over de streep te trekken. Een lage koers van de roebel, in combinatie met de enorme voorraden, zorgen ervoor dat Rusland marktleider is en blijft.

De EU heeft 1/5 marktaandeel aan Rusland verloren

Absolute marktleider
De EU-tarwemarkt heeft 1/5 van zijn marktaandeel weg moeten geven aan Rusland. De euro staat op zijn hoogste punt in 3 jaar tijd, ten opzichte van de dollar. Dat maakt Franse tarwe relatief duur op de wereldmarkt. De 2 grootste kopers: Egypte en Indonesië, laten het hierdoor afweten. Rusland heeft hun overheidstenders voor 80% in kunnen vullen.

Ook voor komend seizoen wordt een soortgelijk scenario verwacht. Ondanks een laat en koud voorjaar rekenen analytici vooralsnog met een recordhoge Russische tarweoogst. Gekoppeld aan de hoge eindvoorraad, laat dit de Franse exportkansen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wisselkoersen
Momenteel wordt voor Russische tarwe gemiddeld $208 per ton betaald, het hoogste niveau in 3 jaar tijd. Franse tarwe is (aan boord geleverd) zo’n $4 per ton goedkoper. Dat verschil is te weinig om meer interesse te kweken. Een verder dalende koers van de roebel, ten opzichte van de dollar, is de Russen in het voordeel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden